Radnici Jadranskog brodogradilišta od ponedjeljka počinju remont brodova

Stečajni upravnik Žarko Ostojić trebalo bi da radno angažuje svakog od 201 radnika koji žele da rade
2 komentar(a)
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.09.2015. 14:14h

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela nakon što su dobili garancije Vlade (u obliku zaključaka) da će im od novca dobijenog prodajom kompanije biti isplaćene otpremnine po revidiranom socijalnom programu, dvije i po plate, povezan petogodišnji radni staž i isplaćene ostale naknade iz radnog odnosa, u ponedjeljak počinju rad na remontu brodova.

Radnici su "u znak dobre volje" 1. septembra počeli provjeru sistema i alata, kako bi se stekli uslovi za remont brodova.

Zaposleni, i oni koji nastavljaju da rade, kao i oni koji su stekli uslove za penziju, bi na osnovu novog dogovora trebalo da dobiju u prosjeku oko 13.000 eura otpremnine.

Stečajni upravnik Žarko Ostojić trebalo bi da radno angažuje svakog od 201 radnika koji žele da rade.

Ranije je dogovoreno da će im biti povezan radni staž od uvođenja stečaja 30. juna ove godine i za ta dva mjeseca isplatu zagarantovanih plata od 193 eura, a u narednih četiri mjeseca biće isplaćivani na osnovu radnog učinka.

Prvi radni zadatak brodograditeljima će biti radovi na italijanskom brodu "South River" koji će biti završeni za dva-tri dana.

Na ostalim plovilima koji su u Brodogradilištu remont bi mogao da bude završen za mjesec i po.

"Stečajni upravnik Žarko Ostojić danas nam je objasnio da od novca namijenjenog za isplatu naših otpremnina i drugih dugovanja, neće biti isplaćivane eventualne štete nastala obustavom rada i nepotrebnim zadržavanjem brodova na remontu, kako je juče saopšteno iz Vlade", kazao je Vijestima predsjednik sindikata Mladen Krivokapić.

On je ponovio da radnici ne mogu biti odgovorni za eventualnu štetu jer od 30. juna nijesu bili u radnom odnosu.

Pomogli kolegama da djeci kupe knjige

Brodograditelji iz Bijele su se samoorganizovali i prikupili oko 500 eura koje su dali kolegama koji nijesu imali novca da kupe knjige djeci koja su ovih dana pošla u školu.

Većina radnika je u nezavidnoj materijalnoj situaciji, jer su kreditno zaduženi i imaju porodice u kojima često samo oni rade.

I u takvim okolnostima radnička solidarnost ne izostaje.

Bonus video: