Stabilnost u vladajućoj koaliciji narušena

"Suština je u tome da se još ovih nekoliko mjeseci do kraja godine i dalje sačuva stabilnost i makar minimum saradnje"
57 pregleda 11 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.09.2015. 07:32h

Očigledno je da je stabilnost u vladajućoj koaliciji nakon kongresa Socijaldemokratske partije (SDP) i podjele te stranke narušena, ali još ovih nekoliko mjeseci do odluke o pozivu za članstvo u NATO-u treba tenzije držati na nivou koji neće dovesti do ozbiljnije nestabilnosti, ocijenio je politički direktor Bošnjačke stranke (BS) i potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić.

On je za "Vijesti" rekao da BS nije zapostavljen u vladajućoj koaliciji, te da su manjinske partije faktor kohezije u njoj.

"Stabilnost je sigurno narušena i to je očigledno. Uprkos svemu tome, ja vjerujem da svi politički subjekti koji su dio te koalicije, govorim o SDP-u i drugoj grupaciji, Socijaldemokratama, i DPS-u i naravno manjinskim partijama, znati da mudro i stabilno sačuvaju političku stabilnost do poziva za NATO. Suština je u tome da se još ovih nekoliko mjeseci do kraja godine i dalje sačuva stabilnost i saradnja koja treba da postoji, makar minimum saradnje unutar vladajuće koalicije i samim tim da se obaveze parlamenta i vlade kao izvršne vlasti i dalje ispunjavaju. Mislimo da bi bilo koja nestabilnost mogla da napravi problem oko poziva za NATO", rekao je Mustafić.

On je dodao da je apsolutno manje važno da li će se nakon odluke o pozivu raspisati prijevremeni ili će se ići na redovne izbore.

Upitan da li smatra da bivše funkcionere SDP-a treba zamijeniti u vladi, Mustafić je rekao da o tome treba da odluče DPS i SDP koji su na izborima bili na jedinstvenoj listi.

Upitan da li BS u parlamentu podržava sve predloge vlade jer su saglasni sa njima, Mustafić je rekao da njegova partija ima obavezu samo prema građanima, odnosno biračima.

"Imamo svoj partijski program i koalicioni sporazum, mi nismo bili dio ničije liste. U sporazumu piše da podržavamo predloge vlade koji su u skladu sa našim programom, i to smo mi tražili da se uvrsti u sporazum", rekao je Mustafić.

Bonus video: