Krivokapić: Radnici ne mogu biti odgovorni za štetu nastalu "nepotrebnim zadržavanjem brodova"

Podsjećamo da su radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela, poslije 62 dana protesta, 1.septembra počeli pripreme za remont brodova, nakon što su sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem postigli dogovor da se bivšim zaposlenima isplati otpremnina po revidiranom socijalnom programu
60 pregleda 4 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.09.2015. 17:09h

Vlada Crne Gore je, razmatrajući usmenu informaciju ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića o situaciji u Jadranskom brodogradilištu AD Bijela, danas donijela zaključak da sredstva od prodaje brodogradilišta preusmjeri za sprovođenje socijalnog programa, ali tek nakon što potencijalnim potražiocima bude podmirena šteta nastala obustavom rada i nepotrebnim zadržavanjem brodova na remontu.

"Od uvođenja stečaja u Brodogradilište 30. juna, mi nijesmo u radnom odnosu i ne možemo biti odgovorni za štetu nastalu, kako je navedeno, "nepotrebnim zadržavanjem brodova". Sjutra ćemo o tome tražiti pojašnjenje od stečajnog upravnika Žarka Ostojića", kazao je "Vijestima" predsjednik sindikata Mladen Krivokapić.

Podsjećamo da su radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela, poslije 62 dana protesta, 1.septembra počeli pripreme za remont brodova, nakon što su sa stečajnim upravnikom Žarkom Ostojićem postigli dogovor da se bivšim zaposlenima isplati otpremnina po revidiranom socijalnom programu.

Ostojić je ranije ponudio radni angažman za svih 201 radnika u naredna najmanje četiri mjeseca i povezivanje radnog staža od uvođenja stečaja 30. juna ove godine i za ta dva mjeseca isplatu zagarantovanih plata od 193 eura.

Prošle sedmice sa stečajnim upravnikom postignut je i dogovor o otpremninama za 65 radnika koji su ispunili uslove za penziju.

Iako do 1. septembra nijesu bili radno angažovani, radnici su sa profesionalnom odgovornošću vodili računa o imovini kompaniji preko dva mjeseca.

Dobar primjer za to je i njihova blagovremena intervencija na italijanskom brodu "South River" kada su spriječili veliku štetu i ekološku katastrofu.

Zbog poreskog duga od 6,5 miliona eura u Jadransko brodogradilište uveden je stečaj, a radnici su dobili okaz.

Oni sada traže isplatu dvije i po zaostale plate, povezan radni staž za pet godina, isplaćene otpremnine (sada) po revidiranom socijalnom programu, naknade iz radnog odnosa, kao i uplaćena sredstava u stambeni fond, za koji je radnicimna "odbijano" dva odsto od mjesečne zarade.

Bonus video: