Za stambeni kredit kamata i pet odsto

Varijabilna 4,99 i euribor, fiksna 5,99%. Na uzetih 40.000 na 20 godina, vraća se 59.266
193 pregleda 23 komentar(a)
Dino Redžepagić, Ana Stojanović, Foto: Savo Prelević
Dino Redžepagić, Ana Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2015. 14:10h

NLB Montengrobanka snizila je kamatne stope na kredite u okviru akcije koja će trajati do kraja godine, a prema računici banke procijenjeno je da će u tom periodu plasirati oko 20 miliona eura.

Klijentima su dostupni jeftiniji stambeni, gotovinski, penzionerski i hipotekarni krediti, ali samo za one koje je banka svrstala u A grupu u kojoj se nalaze najbonitetniji klijenti.

Klijenti banke imaće mogućnost da stambene kredite uzmu po varijabilnoj kamatnoj stopi od 4,99 odsto uz šestomjesečni euribor (cijena novca na evropskom tržištu), a ako se odluče da uzmu kredit po fiksnoj kamati, ona će im biti 5,99 odsto.

Varijabilna je do sada bila od 5,99 do 6,99 odsto plus šestomjesečni euribor, dok je fiksna iznosila od 6,99 do 7,99 odsto.

Dok traje akcija, klijentima će na raspolaganju biti besplatna procjena nepokretnosti. Polisa osiguranja života nije obavezna ali u tim slučajevima klijent plaća jedan odsto iznosa kredita za troškove obrade. Ako ima polisu ne plaća troškove obrade.

Ako bi klijent uzeo stambeni kredit od 40 hiljada eura na 20 godina, mjesečna rata bila 286,43 eura uz fiksnu kamatnu stopu, odnosno 246,94 eura ako je kamatna stopa varijabilna. To znači da po fiksnoj kamatai banci ukupno vraća 68.743 eura, a po varijabilnoj 59.266 eura.

Direktor sektora marketinga, razvoja, direktnog bankarstva i koordinacija Ana Stojanović rekla je da se gotovinski krediti za iznose do 15 hiljada eura odobravaju uz kamatnu stopu od 6,99 odsto na period otplate do dvije godine, a po stopi od 7,99 odsto za iznose do 15 hiljada i na period od 10 godina.

To bi značilo da ako klijent uzme 10 hiljada gotovine na pet godina, imao bi ratu 202,74 eura, a ukupno bi banci vratio 12.164 eura. Za hipotekarni kredit od 20 hiljada na pet godina rata bi bila 405,48 eura i ukupno bi se banci vratilo 24.328 hiljada.

Ako klijent uzima gotovinski ili hipotekarni kredit na rivolving karticu ne plaća njegovu obradu, a ako se realizuje posredstvom tekućeg računa, obrada je jedan odsto.

Penzionerski krediti dostupni su po kamati od 7,99 odsto na period do 10 godina i u iznosima do 10 hiljada eura. Penzioner koji pozajmi pet hiljada eura na pet godina ukupno bi vratio 6.080 eura, dok bi mu mjesečna rata bila 101,37 eura. Za penzionerski kredit banka za obezbjeđenje traži polisu osiguranja potraživanja ili polisu osiguranja života.

„Dodatna povoljnost je da penzioneri ne moraju da prenesu primanje na račun banke. Ako se opredijele za uslugu NLB srebreni paket imaju tri mjeseca besplatne članarine”, objasnila je Stojanović juče na konferenciji za novinare.

Isplata kredita preko kreditne kartice omogućava korisnicima, kako je objasnila Stojanović, da iskoriste i dodatne benefite, a to su plaćanja na rate na više od 250 lokacija, popust na kupovinu roba i usluga do 15 odsto na 200 lokacija i da ostvare povraćaj novca do tri odsto kod svakog plaćanja koje obave karticom do prvog oktobra ove godine.

Stabilno posluju, bilans raste, uskoro nove povoljnosti

Izvršni direktor NLB Montenegrobanke Dino Redžepagić kazao je da nastavljaju stabilno poslovanje u ovoj godini.

„Pozitivan rezultat od 850 hiljada i rast neto prihoda od sedam odsto u odnosu na prošlu godinu sa bilansnom sumom od 510 miliona čine nas jednom od najvećih banaka na tržištu. I NLB grupa čiji smo dio, već šesti kvartal zaredom posluje stabilno i profitabilno. Trend pozitivnog poslovanja grupe i banke ostavlja prostora da kontinuirano unapređujemo ponudu i servise“, kazao je Redžepagić.

On je najavio za jesen dodatne povoljnosti za postojeće i nove klijente banke.

Bonus video: