Nacionalni parkovi preuzeli imovinu Solane

„U cilju zaštite biodiverziteta, Nacionalni parkovi će preduzimati potrebne mjere i radnje kako bi se održao i unaprijedio uspostavljeni ekosistem u zakupljenom području, kao i da kroz zaštitu, promociju i razvoj turističke ponude na bazi prirodnih potencijala omogući dodatnu valorizaciju zakupljene imovine“, dodaje se u saopštenj
56 pregleda 1 komentar(a)
Solana, Foto: Vesko Belojević
Solana, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.09.2015. 14:30h

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG) preuzelo u jednogodišnji zakup imovinu Solane "Bajo Sekulić", nakon što je u srijedu potpisan Zapisnik o primopredaji.

„Nakon potpisivanja Ugovora o zakupu cjelokupne imovine, između Nacionalnih parkova i Solane, formirana je komisija koja je napravila popis imovine ulcinjske kompanije i o tome sačinila Zapisnik sa fotoelaboratom“, navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova.

Iz Nacionalnih parkova su podsjetili da je Ugovor o zakupu cjelokupne nepokretne i pokretne imovine Solane „Bajo Sekulić“ u stečaju, potpisan prošle sedmice, na period od godinu.

„U cilju zaštite biodiverziteta, Nacionalni parkovi će preduzimati potrebne mjere i radnje kako bi se održao i unaprijedio uspostavljeni ekosistem u zakupljenom području, kao i da kroz zaštitu, promociju i razvoj turističke ponude na bazi prirodnih potencijala omogući dodatnu valorizaciju zakupljene imovine“, dodaje se u saopštenju.

Zakupljenu imovinu, kako je objašnjeno, Nacionalni parkovi će koristiti sa pažnjom dobrog domaćina, isključivo u svrhu koja joj je namijenjena, prema planovima društva, odnosno planskim dokumentima Crne Gore i Opštine Ulcinj.

„O svom trošku će obavljati obezbijeđenje, fizičku i tehničku zaštitu imovine i sprečavanje obavljanja protivpravnih radnji“, rekli su iz Nacionalnih parkova.

Nacionalni parkovi, kako su podsjetili njegovi predstavnici, upravlja sa 7,58 odsto teritorije Crne Gore, odnosno prostorom pet crnogorskih nacionalnih parkova. Shodno zakonu, njegova osnovna djelatnost je zaštita, unaprijeđenje i razvoj zaštićenih prirodnih područja.

"Imajući u vidu da područje Ulcinjske solane, kao buduće zaštićeno područje, odnosno područje od nacionalnog interesa, posjeduje vanredne prirodne vrijednosti, Nacionalni parkovi su iskazali interesovanje da unaprijede sistem njene zaštite, kao i da kroz promociju, edukaciju i razvijanje turističke ponude na bazi prirodnih potencijala obezbjedi dodatnu vrijednost tom području", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: