Državi dali zemlju za autoput, nije im platila 250.000 eura

Miloševići potpisali ugovor o eksproprijaciji svoje zemlje za potrebe autoputa, ali im 252 hiljade eura još nije isplaćeno
112 pregleda 0 komentar(a)
Veljko Milošević, Foto: Vladimir Fuštić
Veljko Milošević, Foto: Vladimir Fuštić
Ažurirano: 03.09.2015. 14:22h

Ekspropriisano zemljište Milje Milošević u Mateševu, gdje će se graditi prva dionica autoputa Bar-Boljari, prema riječima njenog sina Veljka, prepisano je na državu, iako nije isplaćena sporazumno utvrđena naknada. “Eksproprijacijom zemljišta koje se vodi na ime moje majke Milje Milošević u Jabuci kod Mateševa, sporazumom o naknadi, između nje i Direkcije za saobraćaj, utvrđena je novčana naknada od 252 hiljade eura, a koja je trebalo da bude isplaćena 20 dana od zaključivanja sporazuma, međutim, prošla je godina a oni nijesu isplatili”, kazao je Milošević.

On je istakao da je Uprava za nekretnine-Područna jedinica Kolašin, dostavilo saopštenje da je to zemljište, od 27. 08. tekuće godine u vlasništvu države.

U saopštenju Uprave za nekretnine, navodi se da, kako Milja Milošević ne dozvoljava korisniku eksproprijacije, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva-Direkciji za saobraćaj, ulazak na posjed, a kako je rješenje o ekspropriaciji od 04. 08. 2014. godine, postalo pravosnažno 29. 06. 2014. godine, tu su se stekli uslovi za donošenje Zaključka o dozvoli izvršenja.

“Po Zaključku o dozvoli izvršenja, obavezuje se Milošević Milja da korisniku ekspropriacije, preda nepokretnosti najkasnije do 03. 09. 2015. godine”, navodi se u pomenutom zaključku Uprave za nekretnine.

Ministarstvo finansija saopštilo je “Vijestima” da Milji Milošević nije isplaćena naknada za ekspropriisano zemljište, jer se u vezi sa predmetnom imovinom pred Osnovnim sudom u Kolašinu vodi parnični postupak radi utvrđivanja prava svojine.

“Po rješenju Osnovnog suda u Kolašinu, Ministarstvo finansija je deponovana sredstva prenijelo na depozit Osnovnog suda u Kolašinu, na kojem će se novčana sredstva čuvati do pravosnažnog okončanja postupka”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Milošević je istakao da se parnični postupak vodi između Milje i njene dalje rodbine, ali da to ne može biti smetnja za isplatu naknade o eksproprijaciji, jer sporazum o naknadi ima snagu izvršnog naslova i u Listu nepokretnosti, izvađenom 22. 07. tekuće godine, piše da je vlasnik tog zemljišta njegova majka.

“Opstrukcija je urađena kada Ministarstvo finansija, kome Direkcija za saobraćaj treba da dostavi dokumentaciju za isplatu sredstava, nije potpisalo virman za isplatu na osnovu postignutog sporazuma o naknadi koji ima snagu izvršnog naslova“, saopštio je on. Milošević je zbog ćutanja administracije pokrenuo postupak kod Upravnog suda, radi isplate naknade.

Kako je Milošević istakao, podizvođači na izgradnji autoputa, danima pokušavaju da uđu na njihovo zemljište, što im oni brane.

Prije nekoliko dana, kako tvrdi, Poslovna jedinica za upravljanje projektom izgradnje autoputa Bar- Boljare, a koja postoji u okviru podizvođača “Monteputa”, izdala je dopis sa netačnim podacima izvođaču radova, kineskoj CRBC.

“U tom dopisu, kojeg su nam dostavili iz 'Monteputa' kada su željeli da uđu na zemljište, navode netačne podatke. Između ostalog, navode da je riješen imovinsko-pravni postupak i da je zemljište u vlasništvu države. A to nije tačno, jer je vlasnik zemljišta i dalje Milja Milošević zato što nije isplaćena naknada ekspropriisanog zemljišta, kako je to predviđeno”, naveo je Milošević. Sada krše Zakon o eksproprijaciji, i saopštavaju nam da je zemljište uknjiženo na ime države.

Spor pred kolašinskim sudom

“Sporazumom o naknadi za eksproprisano drugo zemljište u vlasništvu, Milje, 2/4, Milutina, ¼ I Aca Miloševića, ¼, utvrđena suma je isplaćena Acu i Milutinu, dok Milji nije”, kazao je Milošević.

To zemljište, kako ističe on, sada je u suvlasništvu države i Milje Milošević, pri čemu se ne zna, koja parcela je države, a koja Miljina. Ministarstvo finansija i Direkcija za saobraćaj, prema riječima Miloševića, su, Acu i Milutinu Miloševiću, isplatili novčanu naknadu po 7.494. eura, dok Milja godinu dana čeka 14.988. eura.

Acu i Milutinu Miloševiću je isplaćena suma, kako navode iz Ministarstva finansija, jer nije bilo nikakvih smetnji za sprovođenje istog. U kolašinskom katastru su kazali da imovina Miloševića još nije uknjižena kao državno vlasništvo. S obzirom na to da je, kako su podsjetili, sudski spor čiji je predmet ta imovina, još u toku pred kolašinskim Osnovnim sudom , odbili su i da komentarišu bilo šta oko tog slučaja.

Bonus video: