Toščelik dužan petorici otpuštenih radnika da isplati sve zaostale zarade

"Zadovoljna sam ovom odlukom a nadam se i pozitivnom ishodu postupka i da će radnici biti vraćeni na posao“, kazala je „Vijestima“ Tijana Živković, advokatica otpuštenih radnika
176 pregleda 1 komentar(a)
Tijana Živković, Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Tijana Živković, Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.09.2015. 14:35h

Vijeće Osnovnog suda u Nikšiću odbilo je kao neosnovan prigovor Toščelika i potvrdilo odluku sudije Sanje Nikić o određivanju privremene mjere na osnovu koje će petorica od deset otpuštenih radnika, koja su imali rješenje za stalno, primati zarade do okončanja sudskog postupka.

“Vijeće suda smatra da je tuženi, odnosno protivnik predlagača, propustio da dostavi sudu bilo kakav dokaz kojim bi se dovela u pitanje opravdanost donošenja privremene mjere. Zadovoljna sam ovom odlukom a nadam se i pozitivnom ishodu postupka i da će radnici biti vraćeni na posao“, kazala je „Vijestima“ Tijana Živković, advokatica otpuštenih radnika.

Rješenje o privremenoj mjeri je konačno, a radi se o mjeri socijalnog karaktera jer su porodice otpuštenih radnika, među kojima ima i onih koji stanuju kao podstanari, ostale bez sredstava za egzistenciju. Uglavnom se radi o višečlanim porodicama, a jedan od otpuštenih radnika ima sedmoro djece, i supruga mu ne radi.

Toščelik je dužan da petorici otpuštenih radnika isplati sve zaostale zarade koje nijesu primali od dana podnošenja tužbe, tj. od 6.maja, pa sve do danas.

Početkom maja deset radnika Toščelika dobilo je otkaz jer su odbili da rade prekovremeno više nego što su mogli da izdrže. Disciplinski postupak je vođen protiv 12 radnika ključnog pogona Čeličane, ali pošto su dvojica imali uslov za penziju, protiv njih je postupak obustavljen. Od deset otpuštenih radnika, petorica su imala rješenje za stalno, dok su ostala petorica ugovorci. U sedmici kada su dobili otkaz otpušteni radnici su, kako su kazali, radili od 55 do 60 sati, iako je zakonom preciziran četrdesetosatni radni učinak.

Otpušteni radnici su tužili Toščelik i pripremno ročište je održano u julu. Novo ročište zakazano je za 18. septembar, a advokatski tim iz Podgorice, koga čine Živković i Nikola Terzić, angažovala je Ujedinjena reformska akcija (URA).

Inspekcija rada kaznila je sa 5.460 eura Toščelik zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu. Inspekcija je kontrolu sprovela na osnovu inicijative Sindikalne organizacije DOO „Toščelik Nikšić” i po pojedinačnim zahtjevima zaposlenih. Inspektori su uvidom u radne liste dolazaka i odlazaka sa posla zaposlenih u Čeličani, vatrostalnom, mašinskom i eletro održavanju, utvrdili da je većina radnika u periodu od 1 do 19. maja sedmično imala preko deset sati prekovremenog rada.

Bonus video: