Još bez ponude za Boksite

Poljska firma Onico SA od Vlade prošle sedmice dobila koncesiju na rudu, zbog čega mogu biti i jedini ponuđač
1 komentar(a)
boksiti, Foto: Ivan Petrušić
boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 03.09.2015. 10:46h

Nijedna kompanija do juče Privrednom sudu nije predala ponudu za kupovinu imovine Rudnika boksita, a oglas ističe sjutra. Vlada je prošle sedmice odlučila da koncesiju za boksite da poljskoj kompaniji Onico SA na 28 godina i šest mjeseci.

Poljaci su povezani sa nikšićkim biznismenom Veselinom Pejovićem, koji gazduje KAP-om. Očekuje se da predaju ponudu sami ili sa nekim partnerom, a moguće je i da preskoče ovaj poziv i da imovinu kupe na narednom za manje novca. Niko drugi ne bi imao interes da kupuje imovinu, kada nema koncesiju.

Do sada su propala četiri javna tendera i jedna licitacija. Početna cijena na ovom iznosi 5,39 miliona eura i za oko 10 odsto je niža u odnosu na prethodnu prodaju.

Dvije sindikalne organizacije Rudnika boksita u stečaju, tražili su tokom avgusta od stečajne uprave da im, uoči skore prodaje imovine tog preduzeća, isplati još po 1.000 eura, ali im stečajni upravnik Boksita Mladen Marković nije udovoljio tom zahtjevu jer novca za tu namjenu nema, saznaju "Vijesti" nezvanično.

Stečajna uprava Boksita je u iščekivanju prodaje imovine, krajem jula ove godine, udovoljila zahtjevima rudara i isplatila im akontativno po 500 eura. Taj iznos će u konačnom biti odbijen nakon prodaje imovine od pojedinačnih potraživanja radnika.

Budući penzioneri Boksita njih 108 koji su se prijavili za penziju, za razliku od drugih radnika stečajnih preduzeća u Crnoj Gori, na neki način su i dalje privilegovani jer im se svakog mjeseca isplaćuje minimalna zarada od 193 eura. I ove isplate budućim penzionerima Boksita ukazuju da će imovina uskoro biti prodata.

Taj novac bi nakon prodaje imovine Poljacima odbili od pojedinačnih iznosa potraživanja ovih radnika. Takav slučaj nije sa radnicima drugih preduzeća u stečaju, kao što je, na primjer, Duvanski kombinat gdje bivši radnici, njih 30-ak, koji već mjesecima čekaju na pozitivno rješenje Fonda PIO, od 1. juna nemaju pravo na bilo kakvu mjesečnu isplatu. Radnike Boksita juče je podržao Savez sindikata.

Bonus video: