Da li će euro ići gore ili dolje?

Tokom ponedjeljka, 24. avgusta euro je porastao iznad 1.17 dolara po prvi put od 15. januara kada je Švajcarska ukinula donju granicu deviznog kursa franka za euro, nakon čega je euro imao najveći četvorodnevni rast od 2009 godine
88 pregleda 1 komentar(a)
euro Fxlider, Foto: FXlider
euro Fxlider, Foto: FXlider
Ažurirano: 03.09.2015. 06:50h

FXLider, specijalno čitaocima Vijesti daje 50 eura namijenjenih za trgovanje na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada vrijednosti valuta rastu ali i kada padaju.

Prijavite se ovdje i uzmite 50 eura za trgovanje na berzi

Ideja da euro može da preuzme ulogu utočišta na tržištu u periodu nestabilnosti izgledala bi besmisleno prije samo nekoliko nedjelja. Ipak upravo se to nedavno dogodilo kada je Narodna banka Kine devalvirala nacionalnu valutu a globalno tržište akcija ostvarilo veliki pad. Zajednička evropska valuta porasla je više od 4% u odnosu na korpu kontra valuta tokom avgusta što je i najveći rast među valutama najrazvijenijih zemalja i pored aktuelnog programa kupovine obveznica koji sprovodi ECB.

I ako je ovaj rast eura potvrdio vraćanje povjerenja u zajedničku valutu nakon grčke krize, on istovremeno komplikuje napore ECB-a da oporavi regionalnu ekonomiju. Jači valutni kurs ima potencijal da umanji izvoz i uspori inflaciju tako da ECB neće samo stajati po strani već je sasvim moguće da će bar verbalno izjavama pokušati da obori euro. Ipak, smatra se da je ovaj rast eura bio samo privremen i izazvan specifičnom situacijom na globalnom tržištu.

Tokom ponedjeljka, 24. avgusta euro je porastao iznad 1.17 dolara po prvi put od 15. januara kada je Švajcarska ukinula donju granicu deviznog kursa franka za euro, nakon čega je euro imao najveći četvorodnevni rast od 2009 godine.

Prijavite se ovdje i uzmite 50 eura za trgovanje na berzi

Mario Draghi , predsjednik Evropske Centralne Banke, i pored upornog poricanja da se program kupovine obveznica koristi kao sredstvo za obaranje valute, potvrdio je da postoje značajne ekonomske koristi koje slabiji euro može da donese. Ekonomisti smatraju da će zajednička evropska valuta pasti u odnosu na većinu kontra valuta do kraja 2016 godine. Mnogi od njih smatraju da će se euro značajno približiti vrijednosti dolara prije nego što ostvari veći rast. U svakom slučaju jačanje eura bi trenutno bila najmanje poželjna stvar kada je u pitanju oporavak ekonomije zone eura i sasvim je moguće da ukoliko uskoro ne dođe do značajnije korekcije Mario Draghi sam istupi pred javnost i svojim komentarima doprinese njenom padu.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leveridž i nose visok nivo rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo da postanu nepovoljne za Vas. Gubici mogu da premaše Vaše depozite i od Vas bi se moglo zahtjevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i nezavisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kog finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu da proisteknu. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sledstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na sopstveni rizik.

Bonus video: