Prošla trećina roka za kredite u švajcarskim francima

Hipo Alpe Adria banka očekivala pojašnjenje nejasnoća iz Zakona, a Centralna banka u odluci navela samo kako će kontrolisati postupak konverzije
0 komentar(a)
Savjet CBCG, Foto: Savo Prelević
Savjet CBCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2015. 18:48h

U narednom broju Službenog lista trebalo bi da bude objavljena dugo očekivana odluka Centralne banke kao podzakonski akt na Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima. Jedina banka koja je davala ove kredite očekivala je pojašnjenja nekih nedoumica u Zakonu, ali se odlukom CBCG, u koju su “Vijesti” imale uvud, definišu samo oblici kontrole nad sprovođenjem zakona.

Zakonom koji je stupio na snagu 22. avgusta, banka ima rok od 30 dana da obavi konverziju kredita u švajcarskim francima. To znači da je već izgubljeno 11 dana čekajući na podzakonske akte koji nisu donijeli pojašnjenje. Kredite treba da konvertuje u eure po fiksnoj kamatnoj stopi od 8,2 odsto, te da klijentima u roku od 45 dana ponudi nove ugovore (sada su ostala 34 dana).

Zakon je na predlog Demokratskog fronta, uz podršku ostale opozicije, SDP-a i stranaka manjina, izglasan 31. jula. Predsjednik Filip Vujanović ga je potpisao 10. avgusta a Službeni list objavio 18, sa datumom od 14. avgusta.

Zakon treba da pomogne oko 600 građana koji imaju kredite u švajcarskoj valutu i kojim su rate drastično uvećane zbog poremećaja kursa sa eurom. Njima sada ostaje da sačekaju još 19 da vide kako će im banka konvertovati dug.

U odluci CBCG je navedeno da će kontrolisati da li je konverzija obavljena prema kursu na dan zaključenja ugovora o kreditu, da li je u roku ponudila klijentima nove ugovore iskazane u eurima, da li je primijenila fiksnu kamatnu stopu od 8,2 odsto, da li su klijentima u roku uručeni planovi otplate kredita,...

CBCG juče je “Vijestima” saopštila da je 28. avgusta usvojila odluku ali nije iznijela više detalja o svojoj ulozi u primjeni tog akta.

"Odluku je donijeta u najkraćem mogućem roku, uvažavajući odgovornost koja proističe za banke i CBCG u cilju olakšavanja pozicije korisnika kredita u švajcarskim francima. Time su stečeni uslovi za primjenu odredbi zakona u propisanim rokovima”, kazali su u CBCG.

U mišljenju na taj zakon ranije je objašnjeno da bi definisanje nivoa kamate bez dalje razrade tog koncepta u praktičnoj primjeni zakona dovelo do velike pravne nesigurnosti. Jedno od pitanja koje se nameće je šta da se radi u slučaju da klijet banke odbije da konvertuje kredit u eure što ima pravo, shodno zakonu o obligacionim odnosima.

Prema nezvaničnim procjenama zbog značajno veće nove fiksne kamate od 8,2 odsto u odnosu na raniju na franak koja je bila skoro duplo niža, veće umanjenje duga imaće korisnici kredita sa manjim rokom otplate do 10 godina.

Oni koji su imali rok otplate od 10 do 15 godina iznos će biti otprilike isti, s tim što imaju povoljnost da će rata biti fiksna. Korisnici koji su uzeli kredit na 20 i više godina iznos po novom obračunu mogao bi biti veći u odnosu na raniji. Prema nezvaničnim procjenama, ovi krediti čine nešto više od trećine ukupnog broja.

Centralna banka za dva mjeseca piše izvještaj o kontroli

Centralna banka je odlukom definisala da će u roku od dva mjeseca, računajući od dana kada je banka dužna da klijentima ponudi odgovarajuće ugovore, dostaviti Skupštini izvještaj o nadzoru nad primjenom zakona.

"Izvještaj će sadržati informacije o realizaciji obaveza banke i CBCG iz zakona, podatke o eventualnim mjerama koje su preduzete prema banci za otklanjanje nepravilnosti u primjeni zakona, o ponuđenim i zaključenim ugovorima, obimu konvertovanih potraživanja, efekte primjene zakona na korisnike i banku...” navodi se u odluci.

Bonus video: