Obećali 600, a plate 250 eura

Kolašincima se nije dopalo što bi, prema novim ugovorima, kako tvrde bili prinuđeni da “sjede na gradilištu po dva sata ne radeći ništa, zbog preklapanja smjena, a da ne smiju da idu kućama”
306 pregleda 30 komentar(a)
Radni kamp Jabuka, Foto: Dragana Šćepanović
Radni kamp Jabuka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.09.2015. 06:40h

Kolašinci Nenad Vlahović i Mileta Jelić, koji su do nedavno bili angažovani kao građevinski radnici u kineskoj kompaniji CRBC, na dionici auto puta Smokovac- Mateševo, tvrde da su od poslodavaca trpjeli mobing, te da ih je agencija „Outsourcing“ iz Podgorice, preko koje su dobili posao, izrabljivala.

„Zbog nekorektnog ponašanja pretpostavljenih, zbog iživljavanja nad radnicima, zbog umanjivanja zarade i zbog selektivnog obnavljanja ugovora, ja sam napustio posao, odnosno, nijesam hteo da potpišem novi ugovor. Sramota je da su nam na početku obećali plate od preko 600 eura mjesečno, da bi sada na kraju došli do nekih 250 eura“, tvrdi Vlahović.

On kaže da je u prvom ugovoru pisalo da im je dnevnica 24, prema drugom ugovoru trebalo je da im bruto mjesečna zarada bude 523 eura.

Međutim, kako tvrde Jelić i Vlahović, juče su im ponuđeni ugovori sa bruto zaradom od svega 432 eura.

Kolašincima se nije dopalo što bi, prema novim ugovorima, kako tvrde bili prinuđeni da “sjede na gradilištu po dva sata ne radeći ništa, zbog preklapanja smjena, a da ne smiju da idu kućama”.

Oni tvrde da podgorička agencija „„Outsourcing“, preko koje su angažovani “puni džepove preko grbače radnika”.

„Mene su sa Zavoda za zapošljavanje uputili na obuku i da radim kod Kineza. Tada sam sklopio ugovoro o radu na određeno vrijeme sa agencijom pod nazivom 'Outsourcing' iz Podgorice, koja je angažovana od strane CRBC-a. Iako su nas naveli da mislimo da smo u radnom odnosu shodno zakonu, i iako su nam odbijali poreze i doprinose od bruto zarade, to nijesu uplaćivali“, tvrdi Jelić.

Kako kaže, nije mu uplaćeno ni osiguranje, pa nije mogao da podigne novac za oštetu zbog posjekotine koju je zadobio na gradilištu ljetos.

Kako su “Vijestima” kazali iz agencije “Outsourcing” na osnovu više prijava inspekcijskim službama od strane ustupljenih zaposlenih, različite inspekcijske službe su u više navrata kontrolisale njihov rad, za šta, tvrde postoje odgovarajući zapisnici.

“U istim tim zapisnicima konstatovano je da su radnicima izmirene sve obaveze definisane potpisanim ugovorima o radu. Naša težnja je da osim poštovanja svih zakonskih propisa, nivo naše usluge bude na najvišem mogućem nivou. Tako je to bilo do sada, tako će to biti i ubuduće”, kazao je izvršni direktor te agencije Veliša Stamatović.

On tvrdi da je na gradilištu prije dva dana nekolicina zaposlenih pokušala da opstruiraja rad kako agencije, tako i klijenata. Prema njegovim riječima, zaposleni su “u vidno alkoholisanom stanju iskazali agresiju i prijetili ugrožavanjem bezbjednosti prisutnim radnicima agencije, zbog čega je reagovala i policija”

Stamatović je rekao da je „Outsourcing“ prva licencirana agencija te vrste na crnogorskom tržištu, koja je “minule četiri godine sarađivala s više stotina klijenata, kojima smo ustupili nekoliko hiljada zaposlenih”.

“U konkretnom slučaju, nakon što firma CRBC dogovori uslove rada sa zaposlenima, agenciji se upućuje zahtjev za angažovanje izvršilaca, u kojem su upisani svi elementi koji su definisani zakonom o radu, a među kojima je i visina bruto zarade, radna pozicija i vremenski period radnog angažovanja. Nakon toga, agencija s radnikom potpisuje ugovor o radu, u kome stoje sve klauzule koje su definisane Zakonom o radu. Među tim klauzulama svakako stoji iznos zarade, vremenski period na koji se zasniva radni odnos, kao i rok u kojem je potrebno isplatiti zaradu. Radnici se uredno prijavljuju na obavezno socijalno osiguranje, neto zarada i doprinosi im se isplaćuju iz mjeseca u mjesec i svi radnici su dodatno osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja kod osiguravajuće kuće, s kojom agencija ima sklopljen ugovor”, tvrdi izvršni direktor podgoričke agencije.

Promjena jer nema prekovremenog

Prevodilac u kineskoj kompaniji CRBC Vesko Kovijanić je kazao da je do promjene iznosa zarade došlo zbog toga što je novim ugovorom definisano da će zaposleni raditi 40 sati sedmično, to jest da nema prekovremenog rada.

“Ponašanje Kolašinaca koji su iznijeli optužbe na račun kompanije za koju radim bilo je nedolično. Odnos CRBC prema njima bio je sve vrijeme radnog angažmana više nego korektan i, naravno, do detalja u skladu sa zakonom. Jelić je angažovan da radi i pored toga što je dva puta prekidao prekvalifikaciju, zadnji put su ga instruktori zbog nedoličnog ponašanja udaljili sa obuke. Prvi put je obuku sam napustio”, rekao je Kovijanić.

Bonus video: