Ubrzali bi vize za turiste iz Kine

“Ubrzavanje procesa izdavanja viza za državljane NR Kine je moguće kroz grupno viziranje pasoša i odgovarajuće ugovore relevantnih turističkih agencija iz Crne Gore i NR Kine”
151 pregleda 1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.09.2015. 05:24h

Ministarstvo vanjskih poslova podržava inicijativu i vidi interes u pojednostavljivanju izdavanja viza za državljane NR Kine, kao i dobar uticaj na turističku privredu Crne Gore, odgovoreno je iz Ministarstva “Vijestima” na pitanje da li podržavaju predlog Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) da se građanima Kine pojednostavi i ubrza izdavanje viza.

Iz ovog resora ministra Igora Lukšića su naveli da prema pravnoj regulativi Crne Gore, viza se može izdati na period najduže do tri mjeseca, nakon čega se može aplicirati za privremeni boravak.

“Ubrzavanje procesa izdavanja viza za državljane NR Kine je moguće kroz grupno viziranje pasoša i odgovarajuće ugovore relevantnih turističkih agencija iz Crne Gore i NR Kine”, saopšteno je iz Ministarstva.

CTU je prošle sedmice saopštio da imaju šanse da dogovore da kineski turisti koji posjećuju Hrvatsku dođu na nekoliko dana i u Crnu Goru, ali da je problem izdavanje viza. Prema onome što je saopštio CTU dogovaraju tri leta sedmično od 10. septembra do 1. juna iz Zadra do Tivta. Iz CTU su naveli da bi dobar primjer za pojednostavljivanje izdavanja viza za građane Kine mogla biti praksa u državama Šengen zone koje Kinezima izdaju elektronske vize u roku od jednog do tri dana na pet godina sa više ulazaka.

“Informacije iz CTU se odnose na izdavanje državljanima NR Kine, viznih naljepnica sa elektronski čitljivim kodom u roku od jednog do tri dana za lica koja zadovoljavaju odgovarajuće prethodne provjere. šengen vize se izdaju po utvrđenoj proceduri i one se fizički unose u putnu ispravu, kako u zemljama Šengen zone tako i u Crnoj Gori. Izdavanje viza u Šengen zoni na 5 godina se vrši samo u posebnim slučajevima i to najčešće nije u turističke svrhe”, navedeno je iz Ministarstva.

Vremenski rok na koji se izdaju vize državljanima Kine sada zavisi od svrhe boravka u Crnoj Gori, odnosno da li je zatražena jednokratna ili višekratna. Od predaje zahtjeva do dobijanja vize, kako je saopšteno iz Ministarstva, potrebno je, u prosjeku, ne više od 15 dana. Vize se mogu izdati samo u ambasadi Crne Gore u Pekingu.

Bonus video: