Formiran Komorski investicioni forum

Iz PKCG su saopštili su saopštili da je namjera da se ujedine resursi i prati šta se dešava u velikim putnim, željezničkim i energetskim infrastrukturnim projektima
89 pregleda 0 komentar(a)
Komorski investicioni forum, Foto: PKCG
Komorski investicioni forum, Foto: PKCG
Ažurirano: 30.08.2015. 12:48h

Komorski investicioni forum formiran je na sastanku predsjednika privrednih komora zapadnog Balkana u Beču, kao prvo zajedničko tijelo koje će kroz rad posebnih tematskih radnih grupa pratiti realizaciju i osmišljavanje projekata iz različitih oblasti.

Iz Privredne komore (PKCG) su saopštili su saopštili da je namjera da se ujedine resursi i prati šta se dešava u velikim putnim, željezničkim i energetskim infrastrukturnim projektima kako bi komore mogle da pruže konkretnu informaciju kompanijama u regionu i pomognu im da učestvuju u izgradnji tih velikih infrastrukturnih projekata.

“Posebna aktivnost Foruma biće i kreiranje tima za praćenje odnosno planiranje projekata sa ciljem i da pomogne kompanijama koje nemaju dovoljno informacija ili kapaciteta da same apliciraju i iznesu projekte finansirane iz evropskih fondova”, navodi se u saopštenju PKCG.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković, kako je saopšteno učestvovao je na sastancima koji su organizovani u okviru Bečkog samita o Zapadnom Balkanu, u Privrednoj komori Austrije, kao i obilježavanju deset godina Energetske zajednice i 60 godina Komore Njemačke u Austriji.

“Realizacija zajedničkih inicijativa obuhvaćenih Akcionim planom može da promijeni cjelokupnu sliku regiona kako bi on postao prepoznatljiviji kao prostor u kojem se pitanja ekonomije stavljaju u prvi plan”, rekli sui z PKCG.

Nakon potpisivanja zvaničnog Sporazuma o formiranju Komorskog investicionog foruma, zakazan je i prvi sastanak, koji će biti održan u Budvi 21. oktobra, a čiji će domaćin biti PKCG.

Mijušković je, učestvujući u radu tog sastanka, podsjetio da su privredne komore bile prve koje su krenule u obnavljanje pokidanih veza i narušenih odnosa u regionu.

On je naveo da svaka od zemalja raspolaže resursima koji su daleko od velikog stepena iskorišćenosti, i da se zajednički mogu bolje i promovisati i koristiti.

“Dijelom je to moguće i korišćenjem sredstava koja su nam na raspolaganju kroz fondove Evropske unije (EU) i njih treba iskoristiti za ekonomsko povezivanje i razvoj konkurentne privrede”, kazao je Mijušković.

Sastanak je bio prilika i da se razgovara o neskladu ponude i tražnje na tržištu rada unutar svake od zemalja regiona.

Da bi se to prevazišlo, učesnici sastanka su saglasni da treba raditi na boljem povezivanje privrede sa obrazovnim institucijama, koristeći uspješne modele Austrije i Njemačke.

Iz PKCG su saopštili da je poslovni doručak, koji je upriličen u austrijskoj Komori, okupio predsjednike privrednih komora Zapadnog Balkana, ministre ekonomije balkanskih zemalja, kao i predstavnike 15 najznačajnijih austrijskih investitora prisutnih u regionu.

Glavni gost tog skupa bio je evropski komesar za proširenje, Johanes Han.

Otvarajući događaj, predsjednik Privredne komore Austrije, Christoph Leitl je podsjetio da je privreda ta koja prva gradi mostove i spaja razdvojeno.

Kao dokaz tome, Leitl je ukazao na izuzetnu saradnju privrednih komora Zapadnog Balkana i njihovu blisku saradnju sa Komorom Austrije.

Han je kazao da od 2000. godine, zapadni Balkan doživljava ekonomsku transformaciju, koju prati izuzezno značajna politička stabilizacija.

“Istina, još toga treba biti učinjeno, ali nema sumnje da su sve zemlje zapadnog Balkana zemlje sada usmjerene na svoju zajedničku evropsku budućnost, a ne na ono što je bio izvor podjela u prošlosti”, rekao je Han.

On je ocijenio da je dobra vijest da potencijal za budućnost postoji, uz veoma jako prisustvo političke volje.

“Širom regije vidimo sve veći ponovni angažman u procesima sprovođenja reformi. Tako, uprkos rizicima i visokoj neizvjesnosti, izgledi za rast su, čini se, sada puno bolji nego u posljednjih nekoliko godina”, poručio je Han.

To, kako je dodao, znači da je ekonomski ambijent na zapadnom Balkanu povoljniji za rast i reforme nego tokom ranijih godina nakon izbijanja krize.

“Sada je vrijeme da se ubrzaju reforme za napredak u ekonomskim transformacijama i iz tih razloga pridajem sve veću važnost ekonomskom upravljanju, u najširem smislu te riječi, širom zapadnog Balkana, a doprinos poslovne zajednice ovom poduhvatu je najvažniji, rekao je Han.

Poslovni doručak, kako je zakljkučeno iz PKCG, je bio prilika da se prisutnim ministrima ekonomija iz regiona, kao i investitorima, predstavi Akcioni plan aktivnosti koji su izradile privredne komore zapadnog Balkana sa namjerom da se doprinese boljoj i kvalitetnoj ekonomskoj povezanosti unutar regiona.

Bonus video: