Uniprom neće o kupovini KAP-a

“Vijesti” pitale da li Uniprom zbog pada cijena aluminijuma očekuje da vrati kredit i da li fabrika može postati ukrajinska
172 pregleda 25 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.08.2015. 19:03h

Iz Uniproma nijesu željeli juče da odgovore na pitanja „Vijesti“ o načinu na koji su založili imovinu Kombinata aluminijuma da bi od Zapad banke dobili kredit od 15,4 miliona dolara za kupovinu iste te imovine.

“Vijesti” su pitale i da li zbog nepovoljnih trendova na tržištu metala i velikog pada cijene aluminijuma postoji opasnost da se odobreni kredit ne vrati u roku od 12 mjeseci na koliko su uzeli kredit i da li bi tada ova banka sa ukrajinskim kapitalom mogla postati vlasnik najvećeg crnogorskog proizvođača i izvoznika.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović platio je posljednju ratu za imovinu Kombinata aluminijuma od 13,9 miliona eura 7. avgusta ove godine tako što je tri dana ranije, uz dozvolu stečajne uprave, svu imovinu KAP-a - zemljište, objekte, mašine, opremu, vozila i inventar založio kod Zapad banke za kredit od 15,43 miliona dolara.

„Vijestima“ se juče nije javljao ni stečajni upravnik Vesein Perišić od kojeg smo željeli da tražimo konkretno objašnjenje u vezi s načinom plaćanja posljednje rate Uniproma, u vezi s procjenom dijela imovine KAP-a, kao i da li je stečajni sudija za KAP Ivan Kovačević dao saglasnost za posljednju transakciju.

U katastru i registru zaloga nema podataka o procijeni vrijednosti imovine koja je stavljena u zalog.

U izvještaju o poslovanju Kombinata aluminijuma iz marta 2013. godine, koji je posljednji predati izvještaj, je navedeno da su nekretnine, postojenja i oprema KAP-a procijenjene na 169 miliona eura.

“KAP građen po francuskoj tehnologiji, nekad bio naš, pa ruski, pa ko zna čiji, a biće ubrzo ukrajinski. Sve ostaje na Istoku, ali se banka zove Zapad. Eto kopče za vlast da veliča zapadne integracije kao spas za našu posrnulu ekonomiju. Sve su oči uprte u Zapad. I strepimo gdje će nas dovesti njihove hipoteke”, kazao je juče nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

On, ipak, nije isključio mogućnost da “nam možda na kraju sve ispadne slatko pa onu nesuđenu ukrajinsku fabriku čokolade sa Cetinja otvore na Ćemovskom polju”.

Prema podacima iz katastra nekretnina i registra zaloga, Uniprom bi kredit trebalo da vrati za 12 mjeseci.

Ugovor o kreditu potpisan je 4. avgusta kada je jedan euro vrijedio 1,1 dolar, tako da je cijeli ovaj kredit namjenski potrošen za uplatu rate od skoro 14 miliona za imovinu KAP-a.

Sadašnja prosječna prodajna cijena aluminijuma od oko 1.500 dolara po toni što ni približno nije dovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje. Uniprom krije rezultrate poslovanja od 19. jula prošle godine kada je preuzeo upravljanje aluminijumskom kompanijom. Procjena je da vlasnik KAP-a zbog niske berzanske cijene i pada vrijednosti premija (koje se dodaju osnovnoj cijeni) sada gubi oko 200 do 300 eura po proizvedenoj toni aluminijuma.

Bonus video: