Žugić još ne predlaže kandidata za trećeg viceguvernera

Guverner CBCG ćuti o izboru trećeg viceguvernera i o tome šta bi bile njegove nadležnosti
93 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2018. 19:08h

Iako su prošla tri mjeseca od smjene bivše viceguvernerke Centralne banke (CBCG) Irene Radović, guverner Radoje Žugić nije predložio parlamentu novog kandidata za tu upražnjenu poziciju u vrhovnoj monetarnoj instituciji. Za sada nije zvanično poznato kada će biti imenovan treći viceguverner.

Žugić već mjesec dana odbija da odgovori na pitanja “Vijesti” kada će Skupštini predložiti kandidata koji bi bio izabran za trećeg viceguvernera i da li se može očekivati da on bude izabran do kraja ove godine. Prema Zakonu o CBCG Skupština na predlog guvernera bira viceguvernere.

Skupština je početkom jula glasovima vladajuće koalicije (DPS, SD i manjinske partije) i poslanice opozicije Draginje Vuksanović (SDP) smijenila Radovićevu sa pozicije viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema. To je urađeno na predlog Savjeta CBCG koji je jednoglasno prihvatio inicijativu Žugića da se Radovićeva smijeni.

Radovićeva je bila izabrana za viceguvernera za kontrolu bankarskog sektora, ali joj je Žugić oduzeo tu nadležnost nakon stupanja na snagu novog Zakona o CBCG prije godinu dana. Novim rješenjima su izbrisane nadležnosti viceguvernera, da bi se guverneru ostavilo da utvrđuje djelokrug rada pojedinih viceguvernera. On je kontrolu bankarskog sektora stavio pod svoju ingerenciju. Pitanje “Vijesti” za guvernera je bilo i za koje poslove bi bio zadužen treći viceguverner pošto je kontrola banaka sada pod nadležnošću guvernera.

U podgoričkom Osnovnom sudu u oktobru je počeo sudski procec po tužbi Radovićeve protiv CBCG i Žugića koja ih je tužila za mobing i diskriminaciju i traži da joj solidarno isplate 30.000 eura zbog povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta. Uz to, Radovićeva traži da sud kao nezakonite proglasi sve odluke Žugića kojima je nadležnosti koje je imala Radovićeva prenio na sebe. U tužbi je Radovićeva istakla da je pokretanju postupka za zaštitu od mobinga prethodilo kontinuirano i učestalo diskriminatorsko ponašanje Žugića u dužem vremenskom periodu u procesu rukovođenja CBCG, te da je time izvršio mobing nad njom. Ona navodi da joj je Žugić nezakonito oduzeo nadležnosti viceguvemera i da joj je krajem decembra prošle godine dodijelio poslove organizovanja Sektora za kontrolu pružanja finansijskih usluga, a da je već zakonom bilo definisano da taj posao radi Sektor za kontrolu banaka.

Poslove viceguvernera u CBCG trenutno obavljaju Nikola Fabris i Miodrag Radonjić.

Izmjenama zakona o CBCG u oktobru prošle godine ta institucija je postala “država u državi”. Novim rješenjima je definisano da CBCG samostalno upravlja i raspolaže imovinom potrebnom za obavljanje njenih funkcija, pa i onom vrijednosti iznad 150 miliona eura o kojoj po važećim zakonima odlučuje Skupština. Državna revizorska institucija (DRI) neće raditi reviziju ciljeva i odluka CBCG, a skupštinski Odbor za ekonomiju ne daje saglasnost za izbor nezavisnog revizora CBCG. Važno rješenje je i da će CBCG ubuduće imati tri umjesto dva viceguvernera, a svih osam članova Savjeta imaće mandat šest godina i moći će na tu funkciju da se izaberu najviše dva puta.

Za CBCG ne važi rješenja iz Zakona o zaradama u javnom sektoru, za razliku od svih drugih državnih institucija koje su prepoznate u Ustavu Crne Gore, već se primanja zaposlenih u toj instituciji određuju njenim Statutom. Ma.M.

Grdinić odlučuje da li će suđenje biti tajno

Centralna banka je zatražila od Osnovnog suda da se zatvori za javnost suđenje po tužbi bivše viceguvernerke Irene Radović. O tom zahtjevu odlučiće sudija podgoričkog Osnovnog suda Mladen Grdinić kome je dodijeljen predmet.

Za 19. septembar je bilo zakazano pripremno ročište u ovom postupku, ali je odloženo zbog zahtjeva CBCG, kao i zbog toga što je Radovićeva promijenila advokata. Zastupaće je Siniša Gazivoda koji je tražio da se upozna sa spisima predmeta. Naredno ročište je zakazano sljedećeg mjeseca.

U izjašnjenju na tužbu Radovićeve CBCG i Žugić predlažu da sud donese presudu kojom se odbijaju svi tužbeni zahtjevi i da su svi navodi iz tužbe isključivo “subjektivan doživljaj Radovićeve o njenom radnom ambijentu i odnosu tuženih prema njoj kao zaposlenom i kolegi”.

Bonus video: