Medijska hajka

"Nije tačna informacija da je Atlas invest kao investitor oslobođen plaćanja svih komunalnih taksi koje iznose oko dva miliona eura, jer će Atlas grupa Opštini Budva na ime komunalnih taksi koje iznose oko 1,2 miliona eura ustupiti 100 parking mjesta u podzemnog garaži uključujući pripadajuće saobraćajnice i rampe"
128 pregleda 3 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.08.2015. 09:00h

Povodom teksta objavljenog u Nedeljnom listu Monitor broj 1295 od 17.08.2015 godine , koji je u potpunosti prenio Portal Vijesti, pod naslovom Kneževiću poklonjen plac u Pržnu od 17.08.2015 godine, Atlas invest d.o.o. Podgorica, na osnovu odredba Zakona o medijima zahtijevamo da se objavi demantij.

Navedeni naslov je kao i niz sličnih tekstova koje već godinama plasiraju Vijesti i Monitor, dio dobro osmišljene medijske hajke i brutalnih medijskih napada na Atlas grupu i njenog osnivača i Predsjednika.

Očigledno je da je cilj autora teksta da se na račun nedavnih aktivnosti Tužilaštva Crne Gore u Opštini Budva, senzacijalističkim naslovima bez pravnog i činjeničnog osnova stvori slika da je Atlas grupi od strane Opštine Budva poklonjeno 4.000 m2 zemljišta.

Međutim, radi tačnog i potpunog informisanja crnogorske i šire javnosti, ističemo sljedeće:

Kompanije koje posluju u sastavu Atlas Grupe su vlasnici većeg broja lokacija na Crnogorskom primorju, od kojih, najveći broj nalazi se u Opštini Budva. S obzirom na vrijednost tih lokacija spadamo u red najvećih i najznačajnijih investitora u Opštini Budva. Međutim i pored toga što je Atlas Grupa u kupovinu i opremanje tih lokacija uložila više desetina miliona eura kao i to da je u posjedu nekih lokacija već duže od 20 godina, do danas nije uspjela od Opštine Budva da dobije niti jednu građevinsku dozvolu što dovoljno govori o tome koliko je Atlas Grupa povlašćeni i privilegovani investitor u toj Opštini.

Ističemo da nije tačna informacija da je Opština Budva vlasnik svih 4.000 metara kvadratnih zemljišta jer na katastarskim parcelama postoje izgrađeni objekti ukupne površine 1288 m2 u kojima Atlas Grupa posjeduje veći dio i to 936 m2 poslovnih prostora pa samim tim mora imati pravo zajedničke svojine sa Opštinom i ostalim vlasnicima na zemljištu ispod tih objekata što decidno propisuje Zakon o svojinsko pravnim odnosima Crne Gore. Jedine katastarske parcele na kojima Opština Budva ne dijeli pravo svojine sa vlasnicima posebnih djelova objekata iz razloga što jedino na tim parcelama nema postojećih objekata, su parcele br. 893/1,1930/2,1930/3 KO Sveti Stefan, ukupne površine 1.117 m2.

Uz to, Autor spornog teksta pogrešno se poziva na član 40. Zakona o državnoj imovini Crne Gore jer se u ovom slučaju ne radi o prenosu prava svojine na nepokretnostima ili o zakupodavnom odnosu sa Opštinom već ona Investitoru ustupa pravo gradnje i samim tim ne gubi svojinska prava na nepokretnostima, pa ovim putem izričito demantujemo da je prekršen Zakon o državnoj imovini.

Takođe, nije tačna informacija da je Atlas invest kao investitor oslobođen plaćanja svih komunalnih taksi koje iznose oko dva miliona eura, jer će Atlas grupa Opštini Budva na ime komunalnih taksi koje iznose oko 1,2 miliona eura ustupiti 100 parking mjesta u podzemnog garaži uključujući pripadajuće saobraćajnice i rampe.

Nijesu tačne ni tvrdnje iznesene u tekstu da je vrijednost metra kvadratnog na toj lokaciji oko hiljadu eura što je mogao biti slučaj u vrijeme investicionog buma i to samo u prvoj liniji do mora, već su cijene zemljišta sada znatno niže.

Istina je da je Atlas grupa uputila Opštini Budva zahtjev za izmjenu i dopunu važećeg DUP-a „Pržno- Podličak", ali ne iz razloga koji se ističu u tekstu da se poveća površina za izgradnju stanova i vila već da se iz važećeg plana isključi površina od 40 metara kvadratnih koji su u vlaništvu 10 fizičkih lica koji ne žele da prodaju svoj dio Atlas grupi, čime opstruiraju izgradnju kompleksa prema planskom dokumentu.

Što se tiče navoda koji se odnose na osnivanje firme Expo Budva od strane Opštine Budva i Jadranskog sajma ističemo da je Opština Budva kao svoj ulog unijela nepokretnosti jer su objekti koji će se graditi na toj lokaciji od opšteg interesa, i jedini razlog sto se kasni sa izgradnjom su imovinski sporovi sa bivsim vlasnicima zemljišta.

I na kraju, s pravom autor teksta Branka Plamenac kritikuje investitore koji su uložili preko 100 mil. eura u Crnu Goru a da za pojedine lokacije u Opštini Budva čekaju gradj. dozvolu duže od 20 godina. Autor teksta je mogao napisati i podatak koliko je samo, za prethodnu godinu, na ime poreza na imovinu platila Atlas grupa.

Cilj da se Atlas grupa i njen vlasnik što više ocrni pred crnogorskom i širom javnošću stavio je u drugi plan osnovni kodeks novinarske etike a to je da se čuje i druga strana. Ne shvatajući da tako olako plasirane neistine mogu da nanesu nesagledive štetne posledice po investitore.

U brojnim tekstovima Monitora i Vijesti u nedostatku argumenata i dokaza, podmeće se, kleveće i vrijeđa Atlas grupa i Predsjednik Atlas grupe. Čovjek ne mora biti ni pravnik ni sudija da bi shvatio da su to uvrede i klevete. A pošto je kleveta dekriminalizovana pokrenućemo parnični postupak za naknadu štete pred nadležnim sudom pred kojim će se naspram pouzdanih izvora „laža i parlaža" morati sučeliti činjenice i dokumeta.

Imajući u obzir sve navedeno insistiramo da se naše reagovanje, shodno Zakonu o medijima objavi.

Atlas Invest Pravni tim

Bonus video: