Kolašin: Za pet godina za benzin otišlo više od 300.000 eura

Šuković i Bulatović su ranije kazali da prekidaju saradnju sa “Vijestima”, nezadovljni tekstovima o javnoj potrošnji u vrijeme dok su bili opštinski funkcioneri
173 pregleda 0 komentar(a)
SO Kolašin, Foto: Arhiva Vijesti
SO Kolašin, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.08.2015. 05:24h

Iz internog obavještenja, koje je, u maju 2011. godine, tadašnji sekretar za finansije Luka Medenica poslao predsjedniku Opštine Mileti Bulatoviću, a koji su „Vijesti“ dobile na uvid, vidi se da su Bulatović, tadašnji šef lokalnog parlamenta Mile Šuković i potpresjednik Opštine Dragomir Dulović, četiri godine ranije sa kartica COBrend Business i Master Business Crnogorske komercijalne banke potrošili preko 83.000 eura.

Kako je Medenica obavijestio Bulatovića, „najveći dio obaveza po osnovu obje kartice korišten je za kupovinu goriva“. Karticama opštinskig funkcionera u tu svrhu, od 2006 do 2011. godine potrošeno je, prema izvještaju tadašnjeg sekretara za finansije, blizu 308.000 eura.

„Korisnici kartica prethodnih godina koristili su kartice, uglavnom za kupovinu goriva, većinom do iznosa mjesečnog limita od 900 eura. Kartice su korištene i za četvrti kvartal 2010. godine, kada je odobrena kupovina goriva kod LUKOIL-a.”, napisao je tadašnji sekretar.

Medenica obavještava predsjednika Opštine i da je, „uvidom u budžete iz prethodnih godina“ konstatovao vrlo visoke izdatke za gorivo. Kako je napisao, samo za jul i avgust , septembar i oktobar 2008. godine u tu svrhu potrošeno je preko 230. 000 eura.

„Ti računi su bili predmet sudskog spora. Nakon kompezacije, Opština Kolašin duguje Jugopetrolu 118. 596 eura...U narednom periodu odobravaćemo gorivo samo za službena putovanja, za potrebe funkcionera lokalne uprave i starješine organa lokalne uprave, kao i službu zaštite, u skladu sa pravilnikom o korištenju službenih vozila i raspoloživim sredstvima budžeta”, napisao je Medenica.

On upozorava predsjednika Opštine da, prema podacima Centralne banke (regulatornog kreditnog registra) zbog broja dana kašnjenja izmirivanja duga na karticama i drugih kašnjenja po kreditnim obavezama, Opština Kolašin ima vrlo nizak kreditni rejting.

Bulatović, Dulović i Šuković juče nijesu odgovarali na telefonske pozive, a Medenica nije želio da komentariše podatke iz obavještenja koje je prije četiri godine potpisao.

Šuković i Bulatović su ranije, takođe, kazali da prekidaju saradnju sa “Vijestima”, nezadovljni tekstovima o javnoj potrošnji u vrijeme dok su bili opštinski funkcioneri.

Medenica je na funkciju opštinskog sekretara postavljen kao kadar DPS-a. Ta partija, koja je od 2006. godine u koaliciji sa Šukovićevem i Bulatovićem, prvo kao članovima SNP-a, a zatim kao čelnicima

Grupe građana od 2010. godine, na osnovu rezultata lokalnih izbora, dobila je veću moć u kolašinskoj izvršnoj vlasti. Te godine je DPS i odlučio da značajno smanji javnu potrošnju.

Policija čuva odbornike

Odbornici vladajuće koalicije (Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Socijaldemokratska partija) danas će u salu Doma kulture, na sjednicu lokalnog parlamenta, ući kroz špalir policije.

To su juče novinarima kazali iz štrajkačkih odbora lokalne uprave, Centra za kulturu i službe zaštite i spasavanja, nakon razgovora sa načelnikom kolašinskog Odjeljenja bezbjednosti Zlatkom Malikovićem i njegovim saradnicima.

Odbornici DPS-a i Grupe građana neće prisustvovati sjednici.

Bonus video: