Spor od osam godina za imanje na Vrmcu

Zemljište višemilionske vrijednosti oduzeto Jovanki Damjanović 1948. i 1968. Spor vode njena i rodbina njenog muža
561 pregleda 6 komentar(a)
Mihajlo Čolak, Foto: Arhiva Vijesti
Mihajlo Čolak, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.08.2015. 17:17h

Dvije porodice već osam godina potražuju povraćaj oduzetih prava nad vrijednim zemljištem milionske vrijednosti koje se nalazi pored Instituta za rehabilitaciju Vrmac, Markov Rt u kotorskoj opštini. Suprostavljeni interesi i nedoumice u postupku vraćanja traju do danas, a jednoj od stranaka u postupku godinama advokatišu visoki funkcioneri DPS-a i SDP-a Željko Aprcović (poslanik) i Radojica Lazović, bivši šef Komisije za povraćaj i obeštećenje u Kotoru, koji imaju zajedničku kancelariju.

Decembra 2006. godine, Marica Čolak je podnijela zahtjev za povraćaj ili obeštećenje kotorskoj komisiji za imovinu oduzetu njenom pretku Jovanki Damjanović tokom 1948. i 1968. godine. Marica je najbliži živi krvni srodnik Jovanke i njen zakonski nasljednik. Na istu imovinu zahtev bivšoj kotorskoj komisiji za povraćaj imovine podnijela je Ana Filipović, čije interese zastupaju advokati iz Kotora, Lazović i Aprcović.

"Porodica Filipović je u krvnom srodstvu sa Jovankinim pokojnim mužem Lazarom Damjanovićem koji je preminuo 1943. Porodica Čolak je u krvnom srodstvu sa Jovankom Damjanović preminulom 1973. Oni nijesu imali djece niti potomstvo“, priča za "Vijesti" Mihajlo Čolak, ovlašćeni predstavnik i sin Marice Čolak.

Kotorska komisija je, kako on dalje navodi, prihvatila najprije zahtjev Ane Filipović, "iako taj zahtjev nije ispunjavao osnovni formalni uslov - podnosilac nije krvni srodnik niti zakonski nasljednik vlasnika, te u smislu zakona ne može biti ovlašćeni podnosilac“.

"Dakle, Marica ima krvno srodstvo sa bivšim vlasnikom Jovankom Damjanović, a Ana nema. Ovu činjenicu Filipovićeva i njeni advokati pokušavaju da fingiraju podnijevši zahtev koji glasi na imovinu Lazara Damjanovića i Jovanke Damjanović... Advokati su uveli u priču mrtvog čovjeka, jer Ana Filipović jeste krvni srodnik i zakonski nasljednik Lazara Damjanovića. Ova obmana je vjerovatno promakla ostalim članovima kotorske komisije“, smatra Čolak.

On kaže da umrlo lice ne može biti vlasnik (titular prava), te da je njegova supruga postala vlasnik njegove imovine, momentom njegove smrti, dakle 1943. godine.

"To je konstatovano ostavinskim rješenjem donijetim 1947.”, naglasio je Čolak.

Tokom 60-ih godina prošlog vijeka, Jovanka je dio svoje imovine koji joj nije bio oduzet poklonila svojoj sestrični Zorki Raičević, majci Marice Čolak. Drugi dio imovine je testamentom ostavila porodici Filipović, te je ostavinskim rešenjem iz 1976. otac Ane Filipović proglašen za univerzalnog sukcesora Jovanke Damjanović.

"Dakle, Ana Filipović je testamentalni, ali ne i zakonski naslednik Jovanke Damjanović. Da predmet ne bi ugrozio svojim očiglednim konfliktom interesa, Radojica Lazović se povlači sa čela kotorske komisije, odnosno iz njenog rada, a Anu Filipović nastavlja da zastupa Željko Aprcović. Saznavši da postoji u postupku i zahtjev Filipovićeve na istu imovinu, Marica Čolak podnosi zahtjev za spajanje dva postupka. Kotorska komisija donosi zaključak o spajanju postupaka. Na taj zaključak žali se Aprcović, drugostepeni organ Komisija za žalbe i obeštećenje Ministarstva finansija ga odbija, ali njegovu žalbu, usvaja Upravni sud i vraća stvar na početak“, dodao je Čolak.

Narednih šest godina doneseno je od prvostepene, drugostepene komisije i Upravnog suda ukupno šest odluka/presuda o spajanju i razdvajanju postupka naizmjenično u korist obje strane. Nakon toga, Regionalna komisije Bar donijela je 2014, odluku kojom se odbija cjelokupan zahtjev Marice Čolak, sa obrazloženjem da ona nije zakonski nasljednik, niti krvni srodnik Lazara Damjanovića već testamentalni legatar "supruge bivšeg vlasnika".

"Ova konstatacija je tačna, ali predmet zahtjeva nije imovina Lazara, već imovina Jovanke. A naš zahtjev baziramo ne na testamentu već na krvnom srodstvu. Kako je moguće da se pred komisijom u Baru vodi predmet na imovinu, a zahtjev glasi na osobu koja je u vrijeme oduzimanja (1948.) bila umrla. Kako je moguće da zaštitnik imovinsko pravnih interesa ovo ne uoči”, pita Čolak.

Lazović: Nisam u konfliktu interesa

Advokat Lazović potvrdio je da je bio predsjednik kotorske komisije u momentu njenog obrazovanja, početkom 2006, ali i da nikada nije bio u konfliktu interesa.

"Iz ličnih razloga podnio sam ostavku. Za vrijeme predsjedavanja komisijom ni po jednom podnijetom zahtjevu nije donijeta meritorna odluka već su se svi postupci nalazili u fazi prikupljanja dokazne građe. Tačno je da je u navedenom periodu, a koji je bio i zakonski rok u djelovodniku zaveden zahtjev Ane i Ine Filipović. Ni tada, a ni danas nijesam se našao ni u kakvom konfliktu interesa jer u momentu podnošenja zahtjeva 2006. niti ja, niti bilo ko iz naše zajedničke kancelarije nijesmo bili punomoćnici Ane i Ine Filipović”, kaže Lazović.

On je naveo da komisija u Baru za sad nije donijela nikakvu meritornu odluku, te stoga se ne može izvesti zaključak da je Ana Filipović uspjela. Kako je objasnio, zahtjev njihovog klijenta se nalazi u fazi provođenja dokaza geodetske i građevinske identifikacije.

"U konkretnom predmetu kao predsjednik komisije nijesam donosio nikakvu odluku, a posebno ne po zahtjevima porodice Čolak već je o istima odluke donosila komisija u drugom sastavu, kao i trenutno aktuelna komisija u Baru. U konačnom konkretne radnje neposrednog zastupanja pred komisijom obavlja naš kolega iz zajedničke kancelarije advokat Željko Aprcović”, saopštio je Lazović.

Apcović nije želio da komenta riše ovaj slučaj već je uputio na Lazovića.

Bonus video: