Pejović založio KAP za kredit, pa ga istim novcem kupio

Zapad banka je Pejoviću tri dana prije nego što je uplatio 14 miliona za imovinu KAP- a odobrila kredit od 15,4 milion dolara. Sva imovina pod hipotekom
520 pregleda 113 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2015. 17:29h

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović platio je posljednju ratu za imovinu Kombinata aluminijuma od 13,9 miliona eura 7. avgusta ove godine tako što je tri dana ranije, uz dozvolu stečajne uprave, svu imovinu KAP-a - zemljište, objekte, mašine, opremu, vozila i inventar založio kod Zapad banke za kredit od 15,43 miliona dolara.

Prema podacima iz katastra nekretnina i registra zaloga Uniprom kredit treba da vrati za 12 mjeseci. Ugovor o kreditu potpisan je 4. avgusta kada je jedan euro vrijedio 1,1 dolar tako da je cijeli ovaj kredit namjenski potrošen za uplatu rate od skoro 14 miliona eura za imovinu KAP-a.

Isti zalog i hipoteka nad bivšom imovinom KAP-a, a sada Uniproma, istog dana kao i na Zapad banku upisana je i na Liju Morokhovsku (Liya Morokhovska). Ona je suvlasnik Zapad banke i ima 14,6 odsto akcija. Kako je upisana kao povjerilac trećeg reda, iza Zapad banke, može se zaključiti da je ona dala neku vrstu garancije za kredit, odnosno da je bila žirant.

Uniprom je preuzeo upravljanje KAP-om 10. jula prošle godine, kada je prihvaćena njihova ponuda da za kompletnu imovinu KAP-a plate 28 miliona. Taj iznos trebalo je platiti u roku od 60 dana. Međutim, Pejović je u tom roku dao svega četiri miliona uz obrazloženje da ostatak ne može da plati jer traju sporovi protiv KAP-a koje je na Kipru i u Crnoj Gori pokrenu bivši vlasnik CEAC.

Tada je sa stečajnom upravom potpisao aneks ugovora kojim je rok za uplatu preostala 24 miliona produžen za šest mjeseci. Na kraju tog roka, 10. marta, Uniprom je uplatio 10,02 miliona, pozivajući se na isti razlog kao ranije.

Novim aneksom ugovora predviđeno je da preostalih 13,98 miliona plati u roku od šest mjeseci, a stečajna uprava se obavezala da će mu omogućiti da upiše imovinu KAP-a na Uniprom.

U katastru je 20. marta sva imovina KAP-a u Podgorici, kao i skladišta u Luci Bar upisana na Uniprom, uz zabilježbu na dug od 13,98 miliona eura stečajnoj upravi i da ne može otuđiti ili opteretiti imovinu bez njene saglasnosti.

Zapad banka, iza koje stoji nekoliko ukrajinskih biznismena, dobila je u januaru ove godine dozvolu za rad u Crnoj Gori a počeli su sa radom krajem aprila. Uniprom i Zapad banka su 4. avgusta potpisali ugovor o kreditu od 15,43 miliona dolara.

Zalog nad računom Uniproma i pokretnim stvarima preuzetim od KAP-a (postrojenja, oprema, transportna sredstava i zalihe) podnijet je registru 6. avgusta. Istog dana zalog nad popisanim pokretnim stvarima upisan je i na Morokhovsku.

Hipoteka nad svim nekretninama KAP-a zavedena je u katastru 10. avgusta.

Godinu tvrdio da novac nije problem, već ruske tužbe

Pejović je na konferenciji za novinare 10. avgusta istakao da je preostali dio kupoprodajne cijene od 13,98 miliona eura Uniprom isplatio iz svojih sredstava nezavisno od poslovanja i proizvodnje aluminijuma u KAP- u.

On je cijelo vrijeme od jula prošle godine, kada je preuzeo upravljanje KAP-om, tvrdio da uplata od 28 miliona eura nije problem, već tužbe bivšeg vlasnika. Pejović je na konferenciji kazao da ovu ratu nije platio iz profita koji je ostvario u KAP-u.

"Rezultat koji je bio je poslovna tajna. Nikad u životu ne radim sa negativnim rezultatom", naveo je Pejović.

Vlasnik Uniproma kazao je da želi da za godinu-dvije stvorimo uspješnu firmu koja bi se bavila preradom aluminijuma i proizvodnjom legura, limova i trupaca. Pogoni prerade u KAP-u godinama nisu u funkciji a mnoge mašine i oprema su prodate.

Da bi pokrenuo preradu, potrebna su velika ulaganja. Cijena aluminijuma je pala ispod 1.500 dolara po toni i KAP na svakoj sada gubi 200 do 300 dolara. Pitanje je kako će naći novac za investicije kada je sva imovina pod hipotekom, kada i kako će vratiti dug Ukrajincima i da li oni mogu preuzeti fabriku.

Galerija

Bonus video: