O postupanju nadležnih u zaštiti imovine prilikom prodaje DKP-a

Aleksandar Damjanović, koji će biti na čelu Anketnog odbora, kazao je ranije da se radi o imovini preduzeća koje je danas najveći poreski dužnik u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.08.2015. 14:08h

Sjednica skupštinskog Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) u stečaju biće održana u ponedjeljak.

Na dnevnom redu prve sjednice Anketnog odbora biće, kako je saopšteno iz Skupštine, dogovor oko načina njegovog rada.

Skupština je sredinom jula usvojila Odluku o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti državne imovine prilikom prodaje DKP u stečaju, koji je podnijela grupa poslanika.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, koji će biti na čelu Anketnog odbora, kazao je ranije da se radi o imovini preduzeća koje je danas najveći poreski dužnik u Crnoj Gori.

Prema najnovijim podacima, poreski dug DKP-a iznosi 39,46 miliona eura.

Stečaj u DKP uveden je u junu 2010. godine, a imovina je prodata Zetagradnji, čiji je vlasnik Blagota Radović, u julu te godine za 13 miliona eura. Toliko je plaćeno oko 42,5 hiljada kvadrata zemljišta u neposrednoj blizini Delta City-ja, na kojem su objekti ukupne površine oko 20,3 hiljade kvadrata.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća - Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za Duvanski kombinat podnijela je Elektroprivreda 26. aprila 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

Bonus video: