Gvozdenović: Uspješna turistička sezona u Kotoru

Gvozdenović je rekao da pravac razvoja visokokvalitetnog turizma mora biti jasno definisan i da je prednost Kotora to što je grad pod zaštitom UNESCO-a
75 pregleda 9 komentar(a)
Gvozdenović Kotor, Foto: Mrt.gov.me
Gvozdenović Kotor, Foto: Mrt.gov.me
Ažurirano: 26.08.2015. 14:21h

Turistička sezona u Kotoru je jako uspješna, pri čemu je neophodno podsticati gradnju i rekonstrukciju hotela visoke kategorije i podsticati realizaciju započetih investicionih projekata, ocijenili su ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i predsjednik Opštine, Aleksandar Stijepčević.

Gvozdenović je, sa saradnicima, posjetio Opštinu Kotor, gdje je sa Stijepčevićem i predstavnicima turističke privrede razgovarao o turističkoj sezoni u Kotoru.

"Konstatovana je jako uspješna sezona u Kotoru. Prema podacima Monstata u Kotoru je za prvih šest mjeseci zabilježen rast broja turista 59 odsto, dok se za jun bilježi rast od 63 odsto u odnosu na jun prošle godine", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe, Gvozdenović je rekao da pravac razvoja visokokvalitetnog turizma mora biti jasno definisan i da je prednost Kotora to što je grad pod zaštitom UNESCO-a.

"Tema infrastrukture bila je jedna od ključnih na sastanku, naročito komunalna infrastruktura i saobraćajna dostupnost sa kopna i mora", dodaje se u saopštenju.

Gvozdenović je, kako se navodi, prezentovao ključne mjere za unaprijeđenje poslovnog ambijenta i rast investicija. On je naveo da je neophodno podsticati gradnju i rekonstrukciju hotela visoke kategorije definisanjem modela podsticanja izgradnje hotela sa četiri i pet zvjezdica, ubrzati realizaciju započetih investicionih projekata, obezbjediti povoljnije kreditne linija za obogaćivanje turističke ponude, kao i posebne povoljnosti za pretvaranje stambenih jedinica u hotelske objekte.

"Neophodno je raditi na produžavanju ljetnje i zimske turističke sezone i unaprijeđenju postojećih smještajnih kapaciteta", rekao je Gvozdenović.

Na sastanku je konstatovano da se prostorno urbanistički plan Kotora mora realizovati u što skorijem roku kako bi se stvorile planske pretpostavke za razvoj grada u svim segmentima.

Gvozdenović će, tokom boravka u Kotoru, održati niz sastanaka sa Koordinacionim timom za praćenje turističke sezone, zakupcima plaža, hotelijerima i vlasnicima ugostiteljskih objekata u Kotoru.

Bonus video: