Pet otpuštenih radnika Toščelika primaće zarade do okončanja sudskog postupka

„Sudija je odredila privremenu mjeru u smislu obaveza plaćanja budućih zarada, ali je i obavezala tuženog da tužiocima isplati sve zaostale zarade koje nijesu primali od dana podnošenja tužbe, tj. od 6.maja, pa sve do danas kazala je „Vijestima“ Tijana Živković, advokatica otpuštenih radnika
111 pregleda 3 komentar(a)
Želeljezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Želeljezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.08.2015. 14:04h

Sudija Sanja Nikić usvojila je predlog za izadavanje privremene mjere i od deset otpuštenih radnika nikšićke željezare Toščelik njih petorica, koja su imali rješenje za stalno, primaće zarade do okončanja sudskog postupka.

Riječ je o mjeri socijalnog karaktera jer su porodice otpuštenih radnika, među kojima ima i onih koji stanuju kao podstanari, ostale bez sredstava za egzistenciju. Uglavnom se radi o višečlanim porodicama, a jedan od otpuštenih radnika ima sedmoro djece, i supruga mu ne radi.

„Sudija je odredila privremenu mjeru u smislu obaveza plaćanja budućih zarada, ali je i obavezala tuženog da tužiocima isplati sve zaostale zarade koje nijesu primali od dana podnošenja tužbe, tj. od 6.maja, pa sve do danas. Protiv ovog rješenja dozvoljen je prigovor, s tim što prigovor ne odlaže izvršenje rješenja. Za radnike koji su bili na određeno nije usvojen predlog, što smo donekle i očekivali“, kazala je „Vijestima“ Tijana Živković, advokatica otpuštenih radnika.

Početkom maja deset radnika Toščelika dobilo je otkaz jer su odbili da rade prekovremeno više nego što su mogli da izdrže. Disciplinski postupak je vođen protiv 12 radnika ključnog pogona Čeličane, ali pošto su dvojica imali uslov za penziju protiv njih je postupak obustavljen. Od deset otpuštenih radnika, petorica su imala rješenje za stalno, dok su ostala petorica ugovorci. U sedmici kada su dobili otkaz otpušteni radnici su, kako su kazali, radili od 55 do 60 sati, iako je zakonom preciziran četrdesetosatni radni učinak.

„Vjerovala sam u osnovanost ovog predloga, ali s obzirom da je sudska praksa takva da se rijetko kada usvajaju ovakvi predlozi postojala je određena bojazan da će naš predlog biti odbijen. Međutim, sudija je imala sluha i donijela je rješenje kojim će se provesti socijalna zaštita tužilaca s obzirom da je zbog nezakonitog otkaza dovedena u pitanje egzistencija tužilaca i njihovih porodica“, kazala je advokatica otpuštenih radnika.

Ona je u julu, nakon pripremnog ročišta, kazala da smatra da je disciplinski postupak nezakonito sproveden i „nefer vođen“ jer su otpušteni radnici dovedeni u zabludu da neće na bilo koji način biti sankcionisani, pa nijesu iskoristili sva pravna sredstva koja su im bila na raspolaganju.

Novo ročište zakazano je za 18.septembar, a advokatski tim iz Podgorice, koga čine Živković i Nikola Terzić, angažovala je Ujedinjena reformska akcija (URA).

Inspekcija rada kaznila je sa 5.460 eura Toščelik zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu. Inspekcija je kontrolu sprovela na osnovu inicijative Sindikalne organizacije DOO „Toščelik Nikšić” i po pojedinačnim zahtjevima zaposlenih. Inspektori su uvidom u radne liste dolazaka i odlazaka sa posla zaposlenih u Čeličani, vatrostalnom, mašinskom i eletro održavanju, utvrdili da je većina radnika u periodu od 1 do 19. maja sedmično imala preko deset sati prekovremenog rada.

Bonus video: