Montenegro Airlines najčešći strani prevoznik na najprometnijem aerodromu u regionu

Svi strani prevoznici osim MA, smanjili su obim saobraćaja sa Beogradom u odnosu na lani, od 0,1 posto u slučaju ruskog „Aeroflota“ do čak 22,2 posto što je uradila italijanska nacionalna aviokompanija „Alitalia“
5 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.08.2015. 13:46h

Crnogorska nacionalna aviokompnaija Montenegro Airlines (MA) zadržala je poziciju najčešćeg stranog prevoznika na najprometnijem aerodromom u regionu – beogradskoj vazdušnoj luci „Nikola Tesla“.

U prvoj polovini godine MA je iz Tivta i Podgorice za Beograd realizovao ukupno 1.529 letova, što je čak za 11,9 odsto više nego u istom periodu lani. Po tome je MA na vrhu liste stranih avioprevoznika koji lete za glavni grad Srbije, po učestalosti saobraćaja.

Svi drugi strani prevoznici smanjili su broj letova za Beograd, počev od drugoplasirane na listi najčešćih, čuvene njemačke „Lufthanse“ koja je u prvih šest mjeseci imala 1.386 letova i mađarskog lou-kost prevoznika „Wizz Air“ koji je na trećem mjestu sa 1.275 letova.

Svi strani prevoznici osim MA, smanjili su obim saobraćaja sa Beogradom u odnosu na lani, od 0,1 posto u slučaju ruskog „Aeroflota“ do čak 22,2 posto što je uradila italijanska nacionalna aviokompanija „Alitalia“.

Uprkos činjenici da je najčešći strani prevoznik u Beogradu, MA je od aprila prošle godine suočen sa narastajućim troškovima za prihvat i opsluživanje svojih aviona na aerodromu „Nikola Tesla“. Zbog odluke Vlade Srbije da podrži svoju kompaniju „Air Serbia“ koja je u međuvremenu preuzela opšti primat u saobraćaju iz Beograda, svim ostalim prevoznicima uključujući i MA, značajno su povećane cijene ospluživanja aviona na aerodromu „Nikola Tesla“.

Stoga je naš prevoznik od aprila prošle godine do početka avguta ove godine, imao za čak 1,3 miliona eura veće izdatke za opsluživanje svojih „embraera“ i „fokera“ u glavnom gradu Srbije.

MA je inače, na aerodromu Beograd u prvoj polovini ove godine zabilježio ukupan promet od 113.166 putnika što je 6 odsto više nego lani.

Po tom rezultatu MA je treći na listi najprometnijih stranih prevoznika u Beogradu gdje prednjači „Wizz Air“ sa 193.057 ispred drugoplasirane „Lufthanse“ koja je za prvih šest mjeseci ove godine prevezla 136 hiljada putnika.

Jedino su MA i njemački gigant „Lufthansa“ od najprometnijih stranih prevoznika u Beogradu, za to vrijeme zabilježili porast prometa i to od 6, odnosno 7,6 posto, dok „Wizz Air“ bilježi pad prometa od čak 11,4 posto.

Bonus video: