Crni ponedjeljak: Uvod u novu ekonomsku krizu?

Britanski ministar finansija, Džordž Ozborn izjavio je ranije danas da ne očekuje da pad u kineskoj cijeni akcija, koja je pogodila finansijska tržišta širom svijeta, predstavlja prijetnju evropskoj ekonomije
0 komentar(a)
Berza, Foto: Reuters
Berza, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2015. 19:49h

Akcionari 300 najvećih evropskih kompanija izgubili su danas na berzama više od 400 milijardi dolara.

Za toliko je samo u jednom danu tokom berzanske trgovine smanjena tržišna kapitalizacija ovih kompanija.

Radi se o najvećim gubicama na berzi od 2008. godine kada je počela globalna ekonomska kriza.

Paniku na evropskim berzama izazvao je dramatičan pad na kineskom tržištu kapitala od 8.5% koji se desio sinoć po našem vremenu.

"Crni ponedjeljak" kako ga nazivaju strani mediji je najveći pad na kineskom tržištu od 2007. godine.

Šta pritiska tržište

Tri faktora i dalje pritiskaju tržišta. Jedan je briga da kineska privreda usporava brže nego što je predviđano.

Drugi je neizvesnost kada će Federalne rezerve SAD podići referentne kamatne stope.

Posljednji je efekat izuzetno jeftine nafte kojom se sada trguje ispod 40 dolara, što je najniži nivo za poslednjih šest godina.

Britanski ministar finansija, Džordž Ozborn izjavio je ranije danas da ne očekuje da pad u kineskoj cijeni akcija, koja je pogodila finansijska tržišta širom svijeta, predstavlja prijetnju evropskoj ekonomiji.

Nova finansijska kriza?

Snažan pad svih svjetskih berzi podstakao je strahove od izbijanja nove globalne krize.

Panika na kineskim tržištima, nakon neočekivanog slabljenja juana, prelila se i na ostala tržišta, koja su od tada izgubila ukupno 5 biliona dolara vrijednosti.

Šangajska berza, sa koje se panika i proširila svijetom, danas je pala za 8,7 posto te je sada čak 37,8% ispod rekordnog nivoa dosegnute u junu.

Evropske dionice danas su takođe snažno pale, te je indeks Stoxx Europe 600, kojim su obuhvaćene glavne evropske kompanije, imao je pad od 5,06 odsto, a samo dvije dionice iz njegovog sastava nisu imale pad.

Njemački indeks DAX pao je za 4,5 odsto, što je 22 odsto niže od godišnjeg vrhunca.

Čak 13 od 18 zapadnoevropskih tržišta palo je za više od 10 odsto u odnosu na najviši nivoe ove godine, dok je Stoxx Europe 600 u minusu od 13 posto u odnosu na rekord postignut u aprilu.

Odmah po otvaranju berze došlo je i do snažnog pada američkih dionica

Indeks S&P 500 pao je za 3,4 odsto, na 1.903,41 bod. Niti jedna dionica nije imala rast, a najveći gubitnik na početku trgovanja bio je tehnološki gigant Apple, čije dionice su pale za 13 posto, na 92 dolara, što je u tom trenutku vrijednost kompanije smanjilo za 80 milijardi dolara.

Ako se nastavi pad dionica na berzi u New Yorku, moglo bi doći do privremene obustave trgovine.

Prema pravilima trgovanja, ako indeks S&P 500 padne za 7 posto, trgovina se privremeno obustavlja. To pravilo uvedeno je nakon kraha berze 1987. godine.

I na valutnom tržištu došlo je do snažnih promjena vrijednosti najvažnijih svjetskih valuta.

U posljednja četiri radna dana, euro je u odnosu na američki dolar porastao za preko 5 odsto te se sada nalazi na najvišem nivou od prvog tromjesečja ove godine.

Bonus video: