Radnici ponovo traže stečaj Lenke

Stečaj u fabrici obuće sada traži pet zaposlenih zbog duga 57 hiljada eura
1 komentar(a)
Lenka, Foto: Jadranka Ćetković
Lenka, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 23.11.2018. 15:01h

Pet bivših radnika bjelopoljske fabrike za proizvodnju obuće Lenka, koje zastupa Milojica Radojević, podnijeli su Privrednom sudu novi predlog za pokretnje stečaja u tom preduzeću zbog dospjelih potraživanja koja ne mogu naplatiti u ukupnom iznosu od oko 57 hiljada eura.

“Sumnjamo u rješenje Apelacionog suda kojim je preinačen i odbijen naš prvobitni zahtjev, kao povjerilaca, za pokretanje stečaja”, kazao je “Vijestima” Radojević.

On je naveo da više od 70 bivših radnika potražuju prema sudskim presudama i po osnovu potraživanja više od 450.000 eura sa kamatama.

U ponovljenom postupku pred Apelacionim sudom prošle sedmice je preinačena odluka Privrednog suda od 18. jula ove godine i odbijen zahtjev osam bivših radnika da se pokrene stečajni postupak u fabrici.

Više od 70 bivših radnika, a danas povjerilaca Lenke koji po osnovu potraživanja i sudskih presuda (sa kamatama) potražuju oko 450 hiljada eura, strahuju sad da će ostati bez novca.

Bivši radnici su ogorčeni što je Apelacioni sud svoju posljednju odluku donio u korist predsjednika Odbora direktora Lenke Raifa Hodžića, za kojeg Radojević, kao jedan od bivših šefova u fabrici, tvrdi da je “firmu uništio, a radnike rasturio”.

Apelacioni sud je novom odlukom utvrdio da se “ne može prihvatiti zaključak prvostepenog suda da dužnik Lenka nije postupala u skladu sa planom reorganizacije, jer je ista objavljivanjem oglasa radi prodaje nepokretnosti”, nakon razrješenja prethodnog upravnika, vršila mjeru propisanu planom kako bi se namirili predlagači i ostali povjerioci prvog isplatnog reda.

Razlog zašto imovina u stečajnom postupku nije mogla biti prodata do sada, a povjerioci namireni je dvoipogodišnje kašnjenje Savjeta za privatizaciju, koji je tek 6. juna ove godine (nakon tadašnjeg pokretanja stečaja) izdao pozitivno mišljenje za pretvaranje prava korišćenja Lenke nad katastarskim parcelama, u pravo svojine.

Bonus video: