Mijušković će učestvovati na samitu o zapadnom Balkanu

Sastanak je posvećen predlogu reformi okvira za strane investicije, novim transnacionalnim infrastrukturnim projektima, njihovom finansiranju i glavnim smjernicama u realizaciji akcionog plana Privredne komore ZB6 u kreiranju lanca vrijednosti na regionalnom nivou
50 pregleda 1 komentar(a)
Velimir Mijušković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Velimir Mijušković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.08.2015. 10:50h

Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Velimir Mijušković učestvovaće u radu skupova Bečkog samita o zapadnom Balkanu, koji se održava u četvrtak.

Tokom trajanja Samita u Privrednoj komori Austrije održaće se sastanak, čiji je domaćin predsjednik austrijske Privredne komore, Christoph Leitl, a okupiće predsjednike privrednih komora zapadnog Balkana, ministre ekonomija tih zemalja i Austrije, Njemačke, Francuske i Italije.

Pored njih, na sastanku će učestvovati i 15 vodećih austrijskih investitora u regionu, kao i predstavnici Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetske banke (SB).

Iz PKCG je saopšteno da će specijalno obraćanje na tom sastanku imati evropski komesar za proširenje, Johanes Han.

Sastanak je posvećen predlogu reformi okvira za strane investicije, novim transnacionalnim infrastrukturnim projektima, njihovom finansiranju i glavnim smjernicama u realizaciji akcionog plana Privredne komore ZB6 u kreiranju lanca vrijednosti na regionalnom nivou.

“Ovaj akcioni plan izradile su komore zapadnog Balkana, a njegov osnovni cilj je aktivnije i efikasnije uključivanje poslovnih zajednica u realizaciji aktuelnih regionalnih projekata i pokretanje novih inicijativa kojima bi se postojeći resursi komora zapadnog Balkana udružili i dodatno razvili, u cilju kreiranja temelja za održivi ekonomski razvoj i rast konkurentnosti regiona i postizanja ukupne ekonomske i političke stabilnosti”, rekli su iz PKCG.

Istog dana će se održati i odvojeni sastanak predsjednika komora zapadnog Balkana na kojem će biti potpisan Sporazum o formiranju Komorskog investicionog foruma, a što su snažno podržale privredne komore Austrije, Njemačke i Eurochambersa.

Bečki Samit o zapadnom Balkanu je nastavak Berlinskog procesa o unaprijeđenju regionalne saradnje kao osnove evropskog puta regiona.

Na inicijativu njemačkog kancelara Angele Merkel prvi Samit je održan u Berlinu krajem avgusta prošle godine, a samo mjesec nakon toga realizovana je i regionalna konferencija u Budvi, u organizaciji PKCG i njemačkog partnera, koja je svoje mjesto našla i u Berlinskoj deklaraciji.

Takođe, Komora će se na svojoj godišnjoj konferenciji, krajem oktobra ove godine baviti regionom, njegovom evropskom budućnošću i pravcima ekonomskog povezivanja zapadnog Balkana.

Mijušković će, tokom boravka u Beču, prisustvovati obilježavanju 60 godina postojanja predstavništva Njemačke savezne komore u Austriji. Obraćanje na proslavi ovog jubileja imaće Merkel, koja će tom prilikom pozdraviti birane uglednike i goste partnerskih privrednih komora, Vlade Austrije i predstavnike biznisa.

Mijušković će, kako se dodaje, učestvovati i u radu sastanka privrednih komora zapadnog Balkana i Energetske zajednice, kao i na proslavi obilježavanja deset godina njenog postojanja.

Bonus video: