ZALOG ZA KREDIT OD 150 MILIONA EURA

Credit Suisse banka 2017. vraća zlato Crnoj Gori

"Državne rezerve zlata se nalaze kod Credit Suisse banke u Švajcarskoj, kao predmet zaloge za Ugovor o kreditu koji je Vlada Crne Gore zaključilo sa tom finansijskom institucijom 2012. godine."
6 komentar(a)
zlato, Foto: Shutterstock
zlato, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2019. 01:30h

Crna Gora uredno sevisira obaveze prema Credit Suisse banci, kod koje se nalaze državne rezerve zlata, pa bi one mogle biti vraćene 2017. godine, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business kazali da zlatne rezerve Crne Gore iznose oko 38,48 hiljada unci zlata, a njegova vrijednost se svakodnevno mijenja zavisno od cijene na međunarodnim berzama.

"Državne rezerve zlata se nalaze kod Credit Suisse banke u Švajcarskoj, kao predmet zaloge za Ugovor o kreditu koji je Vlada Crne Gore zaključilo sa tom finansijskom institucijom 2012. godine. Riječ je o kreditu u iznosu od 150 miliona eura, od kojih je 30 miliona obezbijeđeno zlatom“, podsjetili su iz Ministarstva.

Kamatna stopa na aranžman iznosi 12-mjesečni Euribor plus margina od 6,5 odsto, a kredit je korišćen kao budžetska podrška.

Iznos od 120 miliona eura se otplaćuje u četiri jednake rate od prošle do 2017. godine, dok će drugi dio kredita, obezbijeđen zlatom, biti vraćen u 2017. godini kada će biti omogućen povraćaj založenog zlata.

Aranžman je realizovan u obliku emisije obaveznice. Tom prilikom izdate su dvije obveznice, jedna u visini od 30 miliona eura, a druga od 120 miliona.