Tuponja: institut "Simo Milošević" je prodat za mali iznos novca

"To vodi u gubljenje ekonomskog suvereniteta i unutrašnju nestabilnosti. To je pravac koji može dovesti u pitanje ukupnu državnu održivost ekonomski oslabljene i iscrpljene zemlje", rekao je Tuponja
119 pregleda 10 komentar(a)
Institut dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.08.2015. 11:40h

Institut "Simo Milošević" prodat je za mali iznos novca, koji će biti brzo potrošen za tekuće troškove, čime država nepovratno troši sopstvenu egzistencijalnu supstancu, ocijenio je šef kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja.

On je kazao da konstantno, odnosno ubrzano povećanje državnog duga, uz rasprodaju državnih resursa, dugoročno predstavlja ekonomsko slabljenje i vodi državu u zavisnost.

"To vodi u gubljenje ekonomskog suvereniteta i unutrašnju nestabilnosti. To je pravac koji može dovesti u pitanje ukupnu državnu održivost ekonomski oslabljene i iscrpljene zemlje", rekao je Tuponja agenciji Mina-business.

On je naveo da se postavlja i pitanje sposobnosti u upravljanju državnim resursima, zbog čega se daju drugima da ostvaruju profit.

"Ako nemamo toliko upravljačkog kapaciteta, možemo li zaposliti nekog iz bijelog svijeta ko to zna da radi, da radi za nas? Država mora imati kvalitetan upravljački kadar u preduzećima u kojima je je većinski vlasnik, makar ih tražila van Crne Gore", poručio je Tuponja.

On smatra da bi to bilo ekonomski profitabilno za državu, jer bi značajno doprinijelo punjenju budžeta, ali bi dalo i smjernice najznačajnijim ekonomskim tokovima.

Tuponja je podsjetio da će Institut "Simo Milošević", koji čine 80 hiljada kvadratnih metara prostora sa pripadajućim zemljištem od 200 hiljada kvadrata, biti prodat za deset miliona EUR konzorcijumu International Welness Group (IWG).

Kada se to, prema riječima Tuponje, preračuna, onda se ispostavi da je kvadratni metar prostora prodat za 125 EUR, dok je 200 hiljada kvadratnih metara zemljišta poklonjeno.

"Oglas je mogao da glasi: najbolja lokacija, kvadratni metar 125 eura, na poklon 200 hiljada metara kvadratnih zemljišta. Siguran sam da bi interesovanje bilo daleko veće, a vjerovatno bi se mogla postići i bolja prodajna cijena", kazao je Tuponja.

On je dodao da se može računati i na obrnut način - da je prodato zemljište, a objekti poklonjeni.

"To bi značilo da smo prodali zemljište po cijeni od 50 EUR za metar kvadratni, a da je 80 hiljada kvadrata površine u objetima, iz nekog razloga, dato džabe. Može da se računa i da je zemljište prodato za deset eura po metru kvadratnom, što je ukupno dva miliona eura, dok su objekti plaćeni osam miliona, odnosno 100 eura po kvadratnom metru", rekao je Tuponja.

On je naveo da prodaje, privatizacije i davanja u zakup državnih resursa otvaraju niz pitanja, među kojima i ono šta je urađeno sa tako dobijenim novcem.

"Oplodimo li mi taj novac tako da stvorimo novu veću vrijednost i nova radna mjesta ili prodamo državnu imovinu, pare potrošimo i u kratkom vremenu nema više ni novca, ni imovine", pitao je Tuponja.

On je tražio odgovor i na pitanje šta će se desiti kada u Crnoj Gori više ne bude instituta, kombinata ili kraljičinih plaža, kao i dokle treba ići sa rasprodajom i gubljenjem državne kontrole nad vitalnim interesima države.

"Upravljanje državnom imovinom je pitanje budućnosti, kojem Pozitivna prilazi sa velikom odgovornošću. Neophodno je naći mjeru u potrebi za stranim investicijam i svježim kapitalom na jednoj strani i državnom učešću u značajnim privrednim subjektima na drugoj", rekao je Tuponja.

On je dodao da je neophodno ustanoviti pojedinačnu odgovornost za rad.

"Crna Gora ima sjajne potencijale, ali oni nijesu beskonačni. Moraju se zaustaviti krađe, prevere i zloupotrebe. Većim stepenom vladavine prava i opšteg reda, rada i discipline, Crna Gora ima mogućnost da zaista bude jedno od najljepših mjesta za život na cijeloj planeti", zaključio je Tuponja.

Bonus video: