Cilj povezivanje crnogorskih preduzeća sa partnerima iz okruženja

PKCG ima 84 potpisana sporazuma o saradnji sa nacionalnim i regionalnim komorama zemalja sa pet kontinenata i članica je brojnih međunarodnih komorskih organizacija Eurochambres, Asocijacije komora Mediterana (ASCAME), Asocijacije balkanskih komora, Foruma komora jadransko-jonske regije
81 pregleda 1 komentar(a)
Biznismen, posao, Foto: Shutterstock
Biznismen, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2015. 13:47h

Privredna komora (PKCG) će, prateći potrebe i očekivanja crnogorskih preduzeća, nastojati i u ovoj godini da realizuje što više međunarodnih aktivnosti, odnosno da promoviše investicione potencijale države i razvojne projekte iz oblasti turizma, energetike i infrastrukture.

Iz Stručne službe PKCG je saopšteno agenciji Mina-business da međunarodne aktivnosti te privredne institucije imaju za cilj povećanje robne razmjene i privlačenje direktnih stranih investicija.

Predstavnici PKCG su, odgovarajući na pitanje koliko je saradnja sa komorama u regionu i svijetu značajna za Komoru i cijelu ekonomiju, kazali da je razvijanje regionalne ekonomske saradnje jedna od njenih prioritetnih aktivnosti.

“Na taj način, neposredno ili posredno, povezujemo članice - crnogorska preduzeća sa partnerima, kompanijama iz okruženja. Zato posebnu pažnju posvećujemo bilateralnoj međukomorskoj saradnji sa zemljama iz okruženja, kao i aktivnostima u regionalnim komorskim inicijativama”, rekli su iz PKCG.

Takav vid saradnje, kako su dodali, omogućava svakodnevnu razmjenu iskustava i informacija o poslovnim i investicionim ambijentima, i često prethode organizovanju poslovnih foruma zainteresovanih preduzeća u cilju postizanja poslovnih sporazuma.

“Novi element međukomorske saradnje je zajedničko učešće na međunarodnim partnerskim projektima koje uglavnom kofinansira Evropska unija (EU) čiji su krajnji korisnici preduzeća i crnogorska privreda u cjelini”, naveli su iz PKCG.

Oni su rekli da neke od njihovih članica pronalaze svoje poslovne interese i na dalekim tržištima tako da, kada je to potrebno, realizuju i bilateralne susrete sa partnerskim komorama van regije i EU.

“Ekonomski interesi jasno i nedvosmisleno pronalaze način da se realizuju, a komore su efikasan instrument da podrže njihovu institucionalizaciju, tako da sporazumi saradnje među komorama obično prethode međudržavnim sporazumima”, objasnili su iz PKCG.

PKCG ima 84 potpisana sporazuma o saradnji sa nacionalnim i regionalnim komorama zemalja sa pet kontinenata i članica je brojnih međunarodnih komorskih organizacija Eurochambres, Asocijacije komora Mediterana (ASCAME), Asocijacije balkanskih komora, Foruma komora jadransko-jonske regije.

Iz Komore su, odgovarajući na pitanje koji su najznačajniji privredni forumi i sajmovi koje je organizovala PKCG i na kojima je učestvovala ove godine, kazali da aktuelni ekonomski trenutak, koji je još u znaku višegodišnje krize, opredjeljuju crnogorske privrednike da priliku za prezentovanje ponude i uspostavljanje kontakata traže prije svega na domaćem tržištu.

“Tokom ranijih godina njihove ponude su bile prezentovane na sajmovima u Novom Sadu, Zenici, Prištini, Tirani, Zagrebu i Splitu, a sajamski nastupi su u ovoj godini veoma redukovani, čak i kada PKCG ili strani partneri snose dio troškova organizacije i učešća”, saopštili su iz Komore.

Prema njihovim riječima, prvu polovinu godine obilježili su poslovni kontakti sa mađarskim privrednicima, ostvareni u Podgorici i Budimpešti. Pored velikog interesovanja iz te zemlje, i privrednici iz Turske posljednjih godina pokazuju veliko interesovanje za jačanje ekonomske saradnje sa Crnom Gorom, pa, kako su rekli, raduje što je takav trend nastavljen i u ovoj.

Početkom godine, Komoru je posjetila delegacija Vlade Kosova, kada su upriličeni razgovori sa predstavnicima crnogorskih preduzeća. Takođe, realizovani su poslovni forumi sa Argentinom, Češkom, Bugarskom i Poljskom, a investicione potencijale i poslovni ambijent Crne Gore prezentovan je i delegacijama privrednika iz Austrije i Njemačke.

“Primjetan je trend rasta interesa ekonomija sa Dalekog istoka za crnogorsko tržište. Komoru su u prvoj polovini ove godine posjetili diplomatski predstavnici Japana i Laosa, a za avgust je najavljen dolazak delegacije Vlade kineske provincije Sičuan”, najavili su iz PKCG.

Iz Komore su precizirali da su dobili poziv za uzvratnu posjetu Tajlandu do kraja ove godine, kako su u septembru 2013. bili domaćini brojnoj privrednoj delegaciji te zemlje.

“Predstoji upućivanje poziva privrednim subjektima sa opisom mogućnosti saradnje sa ovom zemljom. Zavisno od iskazanog interesovanja, biće upućen zahtjev Privrednoj komori Tajlanda za organizovanje susreta u okviru definisanih oblasti. Prilikom organizovanja svih poslovnih susreta, kao što je ovaj, PKCG pruža logističku podršku, obezbjeđuje povoljnosti kod prevoza i smještaja, dok privrednici koji čine ovakve delegacije snose sopstvene troškove”, objasnili su iz PKCG.

Iz Komore su rekli da će naročito intenzivirati aktivnosti u Forumu komora Jadransko-jonske regije u kojem predsjednik crnogorske Komore obavlja funkciju potpredsjednika. Naime, krajem prošle godine je usvojena Strategija EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) koja otvara brojne nove mogućnosti za saradnju između Crne Gore, Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Grčke.

“Učešće u međunarodnim komorskim institucijama će, kao i do sada, u potpunosti biti u službi razvoja bilateralnih odnosa sa zemaljama članicama i zajedničkog učešća na međunarodnim partnerskim projektima”, zaključili su iz PKCG.

Bonus video: