Keković: Mnogo sumnji u ponudi IWG-a za Institut Igalo

U ugovor za Igalo ubacili stavku o pravima radnika. Nadaju se da će Duvanski na novom oglasu dobiti kvalitetnog poslodavca
103 pregleda 9 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.08.2015. 13:45h

Generalni sekretar Unije slobodnih Sindikata Srđa Keković, kao član Savjeta za privatizaciju koji zastupa interese radnika, glasao je protiv prodaje većinskog paketa akcija „Instituta Simo Milošević“ britansko-američkom konzorcijumu IWG za 10 miliona eura, ali je njegov stav bio u manjini.

Keković u izjavi “Vijestima” ističe da je bilo više razloga koji su opredjeljivali njegov stav da glasa protiv ove privatizacije, a da su se oni bazirali na stavu Opštine Herceg Novog, koja je u prethodnom periodu iznosila niz primjedbi i neslaganja sa prodajom Instituta IWG-u.

“Prigovarano je da nije u pitanju renomirana kompanija koja ispunjava zahtjeve tendera, prije svega onaj da dolazi iz branše, odnosno da upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju, kako je to tenderom zahtijevano”, naveo je Keković.

Za razliku od Kekovića, lokalna samouprava i lider Izbora Dušan Radović Krušo, koji u Herceg Novom dijeli vlast sa DPS-om, u međuvremenu je revidirao svoj stav i podržao privatizaciju Instituta.

“Drugi ozbiljan prigovor odnosio se na potcijenjenost imovine Instituta, koja obuhvata preko 200.000 m2 zemljišta na obali mora i preko 80.000 m2 objekata. Ključna sumnja lokalne uprave bila je da se kupac neće fokusirati na očuvanje i razvoj Instituta i zdravstvenog turizma, već na neke druge vidove valorizacije tog atraktivnog prostora”, dodao je Keković.

On napominje da je većina članova Savjeta, ipak podržala stav Tenderske komisije da Institut treba prodati IWG-u, te da se radi o dobroj valorizaciji državne imovine, obrazlažući to sa više bezuspješnih tendera, ali i nužnošću hitnog investiranja u novu medicinsku opremu kako bi mogao da održi konkurentnost i valorizuje kapacitete na tržištu.

“Tokom tenderskog postupka, preko našeg predstavnika u Tenderskoj komisiji, ostvaren je kontakt sa predstavnicima Sindikata Instituta i u socijalni program uvrštena je obaveza kupca da preuzme i poštuje važeći Kolektivni ugovor Instituta u periodu tri godine od dana preuzimanja”, napomenuo je Keković.

On je ocijenio, takođe, da postoji šansa za Novi duvanski kombinat, za koji je Savjet prekjuče odlučio da nakon nekoliko propalih tendera raspiše još jedan.

“Potrebno je da svi nadležni ulože maksimalan napor da valorizuju, kako raspoloživu opremu i kadrovske resurse, tako i prirodne resurse ovog podneblja za proizvodnju duvana. Ohrabrujuće je to što smo od predsjednika Tenderske komisije čuli da je bilo interesovanja određenih investitora, ali se nije govorilo o imenima s obzirom da su to tek nezvanični kontakti, a da raspisivanje novog tendera tek predstoji”, naveo je Keković.

USS se uključio u rješavanje problema radnika starog DKP-a, a na njihovu incijativu osnovan je i Novi sindikat DKP-a pri USS, čija registracija je u toku.

“Interesantno je da u DKP-u već nekoliko godina radnici rade punim kapacitetom, a često i prekovremeno za stranog partnera koji redovno izmiruju svoje obaveze prema DKP-u. To potvrđuje da postoje realna očekivanja radnika za uspješan nastavak poslovanja i rada u Novom duvanskom kombinatu”, saopštio je Keković.

Jedan od zaključaka je da Vlada razmotri sadašnju situaciju u DKP-u i da se urade analize o čemu će biti obaviješten USS.

Tičić potpisao da poslovi budu tajni, većina sada potvrdila

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li je konačno otkriveno ko je donio odluku da se 13 postpaka privatizacija proglasi tajnim, Keković je kazao „da se članovi Savjeta ranije nisu izjašnjavali kada je u pitanju tajnosti podataka za postupak privatizacije, a juče im je pojašnjeno da je rješenje donio sekretar Savjeta u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka”.

Sekretar Savjeta Aleksandar Tičić nedavno je uhapšen sa više čelnika Opštine Budva i trenutno se nalazi u pritvoru u Spužu.

“Lično sam se zalagao da postupak privatizacije u potpunosti ostane transparentan, ističući da je to jedan od osnovnih postulata usvojenih na početku procesa privatizacije društvene imovine početkom 90-ih godina prošlog vijeka, a što je i obaveza članova Savjeta koja proizilazi iz Odluke o djelokrugu rada i sastavu Savjeta. Ipak, većina članova Savjeta potvrdila je ranije donijeto rješenja o tajnosti podataka za postupak privatizacije jednog broja društava i imovine, uz dopunu da pravo na uvid u podatke imaju i članovi Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije”, naveo je Keković.

Bonus video: