Stupio na snagu Zakon o konverziji kredita iz franaka u eure

Zakonom, koji su u februaru predložili poslanici DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, predviđeno je da se kompletan teret kursnih razlika evidentira i taj iznos podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država
55 pregleda 2 komentar(a)
Švajcarski franci, Foto: Shutterstock
Švajcarski franci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2015. 13:44h

Zakon o konverziji kredita iz švajcarskih franaka (CHF) u eure, na koje će biti obračunata kamata od 8,2 odsto na godišnjem nivou, danas je stupio na snagu.

Hypo Alpe Adria banka (HAAB), jedina koja je u Crnoj Gori odobravala takve zajmove, treba da u narednih 30 dana obavi konverziju kredita odobrenih u švajcarskim francima po zvaničnom kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora.

Ta obaveza važi i za kredite koje je banka raskinula, jer klijenti nijesu izmirivali rate na vrijeme. Osnovicu za konverziju predstavlja iznos koji je klijent dobio u banci u trenutku zaključenja ugovora.

Zakonom je predviđeno da banka nakon konverzije kredita u eure obavi novi obračun s uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou. Taj obračun banka mora da ponudi korisnicima kredita u narednih 45 dana.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, koji su podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF), Skupština je usvojila krajem jula.

Zakonom, koji su u februaru predložili poslanici DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, predviđeno je da se kompletan teret kursnih razlika evidentira i taj iznos podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država.

U tom slučaju HAAB i država bi trebalo da otpišu po 33 odsto kursnih razlika, a 34 odsto korisnik kredita.

Bonus video: