Prikupljeno skoro 2,3 miliona litara mlijeka

Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 31,45 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 29,65 odsto u fermentisane mlječne proizvode, dok je 3,06 odsto prerađeno u pavlaku
0 komentar(a)
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2015. 14:12h

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u junu iznosila je skoro 2,3 miliona litara, sa prosječnim sadržajem masti od 3,81 odsto i proteina 3,18 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 31,45 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 29,65 odsto u fermentisane mlječne proizvode, dok je 3,06 odsto prerađeno u pavlaku.

Iz Monstata je saopšteno da su ostale količine prikupljenog mlijeka upotrijebljene za proizvodnju kajmaka, drugih žuto-masnih proizvoda i kravljeg sira.

Od dobijenih mlječnih proizvoda, u mljekarama, veći dio prikupljenog mlijeka upotrijebljen je za preradu u konzumno mlijeko i proizvodnju sira isključivo od kravljeg mlijeka.

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka ne uključuje količine mlijeka iz uvoza, već isključivo količine koje su mljekare i sirare otkupile sa farmi na teritoriji Crne Gore.

Bonus video: