Maraš: Selektivna politika Poreske uprave

“Posmatrano iz političkog ugla i načina razmišljanja garniture koja vlada razumljivi su motivi ćutanja nadležnih jer je politički interes u susret izborima motiv zaštite mnogih dužnika”, smatra Maraš
0 komentar(a)
telefon, porez, Foto: Shutterstock.com
telefon, porez, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.08.2015. 14:09h

Materijalno-socijalni položaj radnika u Crnoj Gori veoma je težak, što najbolje dokazuju podaci koji pokazuju koliko građana prima minimalnu zaradu, koliko ih nema zaposlenje i koliko ih živi ispod granice apsolutnog siromaštva, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore, Ljiljana Maraš, kazala je da se doprinosi na zarade u značajnoj mjeri uplaćuju na minimalnu cijenu rada, kao i da je velik broj poslodavaca koji godinama ne uplaćuju doprinose.

“Iako je Poreska uprava bila dužna da svih ovih godina goni takve poslodavce, svjedoci smo da je na djelu selektivna politika koja ima za rezultat današnji stepen poreskog duga”, navela je Maraš u saopštenju.

Ona je dodala da selektivni pristup podrazumijeva da neki poslodavci ne moraju da ispunjavaju zakonske obaveze nalazeći razne forme izbjegavanja, dok drugi moraju, blokiraju se za sitne dugove i prema njima se revnosno preduzimaju kaznene mjere.

“Posljednji podaci o najvećim dužnicima za poreze i doprinose na lična primanja govore da 48 obveznika koji su aktivni duguju 57,78 miliona eura, onih u stečaju je 41 sa dugom od 48,72 miliona eura, brisanih iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) je 11 sa dugom od 4,44 miliona”, podsjetila je Maraš.

Prema njenim riječima, polazeći od toga da se dio tih sredstava usmjerava Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i služi za redovno izmirenje penzija i Fondu zdravstva, kako bi se zdravstvena zaštita učinila efikasnijom i kvalitetnijom, postavlja se pitanje koji je cilj države da toleriše tolike dugove, čime onemogućava normalno funkcionisanje fondova i ugrožava osnovna ljudska prava zaposlenih.

“Posmatrano iz političkog ugla i načina razmišljanja garniture koja vlada razumljivi su motivi ćutanja nadležnih jer je politički interes u susret izborima motiv zaštite mnogih dužnika”, smatra Maraš.

Prema njenim riječima, najteže je promijeniti svijest radnika, jer je strah od gubljenja posla i nemaštine mnogo jači i od najteže bolesti.

“Država je jedinstvena u ocjeni da je težak položaj zaposlenih, ali da ekonomska situacija ne omogućava da se prava zaposlenih ispune tako da oni postaju žrtve pogubne ekonomske politike”, zaključila je Maraš.

Bonus video: