Jadransko brodogradilište Bijela: Odbijena ponuda stečajnog upravnika

Krivokapić tvrdi da će, ukoliko dobiju pismene garancije za svoje zahtjeve, odmah početi da rade pod uslovima koje im je ponudio stečajni upravnik Žarko Ostojić
71 pregleda 2 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.08.2015. 13:35h

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB) danas su jednoglasno odbili ponudu stečajnog upravnika Žarka Ostojića da radno budu angažovani naredna tri mjeseca.

Ostojić je ponudio radni angažman za svih 200 radnika u naredna tri mjeseca i povezivanje radnog staža od uvođenja stečaja 30 juna ove godine.

“Ponuda stečajnog upravnika nije loša, ali je principijelno odbijena zato što zahtijevamo pismene garancije da će naši zahtjevi biti ispunjeni”, objasnio je predsjednik sindikata Mladen Krivokapić.

Podsjećamo da radnici JBB od Vlade CG traže pismene garancije da će im biti isplaćene dvije i po plate i ostale naknade iz radnog odnosa, povezan radni staže, otpremnine po kolektivnom ugovoru i uplaćena zaostala sredstva u stamberni fond.

Krivokapić tvrdi da će, ukoliko dobiju pismene garancije za svoje zahtjeve, odmah početi da rade pod uslovima koje im je ponudio stečajni upravnik Žarko Ostojić.

“U teškoj smo i sve težoj situaciji jer se približava i početak školske godine a većina nas, ima djecu i naše roditeljske obaveze sustižu jedna drugu”, ističe Krivokapić

On navodi da im je stečajni upravnik obećao da će kod Vlade inicirati sastanak na kome bi jedina tačka bila Brodogradilište i isplata otpremnima. “Očekujemo da će do sastanka ubrzo doći i da ćemo nastaviti sa pregovorima”, rekao je Krivokapić.

Radnici su danas dobili poziv minstra pomorstva i saobraćaja Ivana Brajovića, da se njihovi predstavnici sastanu sa njim sutra u 10 sati. Nadaju se da to znači nastavak pregovora o njihovim zahtjevima koje su podržali odbornici SO Herceg Novi i Komisija za praćenje privatizacija Skupštine CG.

Iako nemaju radnu obavezu, radnici Brodogradilišta koji protestvuju 51 dan - od uvođenja stečaja 30.juna, vode računa o imovini firme koja ih je, kako kažu “hljebom hranila”.

MUP-u predali dokazni materijal

Predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić danas je u hercegnovskom Centru bezbijednosti dao izjavu o dešavanjima u Brodogradilištu 10. avgusta kada su radnici, spriječili havariju italijanskog broda i ekološku katastrofu.

Policiji je predata i foto dokumentacija koju su radnici pripremili kao dokazni materijal.

Bonus video: