SINDIKAT TRAŽI OBJAŠNJENJE

Sporno knjiženje gubitka Luke Bar od 3,7 miliona

Budući direktor mora da potpiše izvještaje sa milionskim gubitkom, iako za njih nije odgovoran
76 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 21.11.2018. 20:12h

Sindikalna organizacija Luke Bar zatražila je od vršioca dužnosti izvršnog direktora kompanije Dragana Nikezića i predsjednika Odbora direktora Vojina Žugića objašnjenje u vezi sa knjiženjem dijela godinama neisplaćenih zarada zaposlenima u toj kompaniji.

Sindikalci tvrde da je oko 3,7 miliona eura vanrednih troškova po osnovu rada, od kojih je radnicima najveći dio dugovanja ljetos isplaćen, a imajući u vidu da se radi o brojkama većim od jedan odsto prihoda, može knjižiti u skladu sa pravilnikom o računovodstvu i računovodstvenim politikama Luke Bar. Tim pravilnikom je predviđeno da se vanredni troškovi knjiže kao nepokriveni gubitak iz prethodnih godina, a ne kao ovogodišnji troškovi, kako je to u konačnom, nakon vanredne revizije polugodišnjeg poslovanja, proknjiženo krajem avgusta ove godine.

Član 34 Pravilnika, kako napominju sindikalci, predviđa da se naknadno utvrđeni troškovi iz ranijih godina tretiraju kao gubitak iz prethodnih godina. Polugodišnji gubitak Luke Bar iznosio je ukupno nešto više od četiri miliona eura.

Bez obzira ko sjedne u fotelju novog izvšnog direktora Luke Bar, po osnovu konkursa koji je otvoren do kraja ove radne sedmice, moraće da računa i na višemilionske gubitke barske kompanije, koje će morati, ne svojom krivicom, da potpiše na kraju ove poslovne godine.

Tome je doprinio ovogodišnji neostvareni biznis plan kompanije za osam mjeseci, na čelu sa bivšim direktorom Zarijom Franovićem, tokom čijeg direktorovanja je došlo do značajnog pada obima pretovara. Najveću stavku u troškovima čini, ipak, naslijeđeni vanredni troškovi nastali po osnovu razlike u dijelu neisplaćenih zarada radnicima barske kompanije od oktobra 2009. do kraja aprila 2016, kojima je najviše “kumovao” funkcioner DPS-a i bivši izvršni direktor Luke Bar Slobo Pajović.

Revizijski odbor Luke Bar, nakon vanredne revizije polugodišnjeg poslovanja, u potpunosti se saglasio „da se troškovi zarada iz ranijeg perioda tretiraju stavom za knjiženje „rashod ranijih izvještajnih perioda/obaveze prema zaposlenima“, s tim što se od ukupnog iznosa 3,72 miliona eura, na samo akcionarsko društvo (bez DOO) odnosi 2,7 miliona što treba uknjižiti u šestomjesečni izvještaj. Istovremeno, kod ostalih društava sa ograničenom odgovornošću (DOO), u vlasništvu Luke Bar, treba uknjižiti u šestomjesečni izvještaj preostali iznos od milion eura. Na konsolidovanom nivou je ukupan rashod iz ranijih izvještajnih perioda, po ovom osnovu, 3,7 miliona eura.

Žugić i Nikezić lani ugovarali poslove, sad zajedno šefuju 

Da u Vladi Crne Gore prilikom izbora kadrova ne vode računa o veoma isprepletanim i često konfliktnim privatnim interesima oko naših najvećih sistema možda najbolje ilustruju činjenice da je Dragan Nikezić, kao direktor lučkog hotela “Sidro” DOO, prošle godine upravo sa Vojinom Žugićem, tada samo direktorom njegove privatne firme Stadion, ugovarao nakon sprovedenog tenderskog postupka godišnje snabdijevanje lučke firme, po osnovu dva ugovora (u koje su “Vijesti” imale uvid), bezalkoholnim pićima i vodom.

Nikezić i Žugić trenutno pokrivaju funkcije izvršnog direktora i predsjednika Borda Luke Bar.

Preporučujemo za Vas