Proizvedeno 1,75 miliona MWh

„Analize pokazuju da rezultati poslovanja ostvareni u prvom polugodištu ove godine premašuju one iz uporednog perioda, tako da se očekuje da će se trend pozitivnih proizvodnih i finansijskih rezultata nastaviti“
0 komentar(a)
Struja, Foto: Shutterstock
Struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.08.2015. 14:10h

U Crnoj Gori je u prvih sedam mjeseci ove godine proizvedeno 1,75 miliona megavat sati (MWh) električne energije, 81,19 hiljada MWh više nego u istom periodu prošle, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG) koja danas obilježava 105 godina rada.

EPCG, kako su kazali njeni predstavnici, 105. rođendan obilježava u atmosferi pozitivnih proizvodnih i finansijskih rezultata, sa čvrstim investicionim opredjeljenjem, a u cilju konstantnog unaprijeđenja energetskog sistema i pružanja još kvalitetnije i savremenije usluge kupcima.

„Na današnji dan, prije 105 godina, crnogorski suveren Nikola I u prijestonom Cetinju ozvaničio je početak rada prve električne centrale za javne namjene. Cetinje je tada, znatno prije mnogo razvijenijih evropskih sredina, dobilo električno osvjetljenje. Datum tog izuzetnog događaja proslavlja se kao Dan EPCG“, naveli su predstavnici elektroenergetske kompanije.

Oni su kazali da proizvodni objekti EPCG, zahvaljujući pogonskoj spremnosti, pouzdanosti postrojenja i zalaganju zaposlenih, ove godine bilježe pozitivne rezultate.

Iz EPCG su podsjetili da je ta kompanija prošle godine ostvarena dobit od oko 35 miliona EUR, 9,6 miliona više nego 2013. godine, dok su gubici električne energije svedeni na 16,83 odsto. To je 2,3 odsto manje u odnosu na 2013. godinu.

Iz kompanije su saopštili da su isplaćena novčana sredstva akcionarima, srazmjerno učešću u kapitalu kompanije.

„Analize pokazuju da rezultati poslovanja ostvareni u prvom polugodištu ove godine premašuju one iz uporednog perioda, tako da se očekuje da će se trend pozitivnih proizvodnih i finansijskih rezultata nastaviti“, rekli su predstavnici EPCG.

Oni su naveli da je ova godina godina kapitalnih investicija u distributivni sistem Crne Gore.

„Uvedena je u sistem novoizgrađena trafostanica 35/10kV Petrovac, realizovan projekat polaganja novog podvodnog 35kV kabla Opatovo - Sveta Nedjelja, počela je gradnja trafostanice 35/10kV Popovići u Baru, a uskoro će početi gradnja trafostanice Klinci u Herceg Novom“, kazali su iz EPCG.

Vrijednost tih investicija iznosi preko pet miliona EUR, a uspješan investicioni zamah zaokružuje i gradnja većeg broja trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV.

EPCG je u martu počela realizaciju druge faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije, vrijedne 36 miliona EUR, tako da će naredne dvije godine biti ugrađeno još 80 hiljada novih multifunkcionalnih brojila.

EPCG je taj projekat počela 2011. godine, a u okviru prve faze, koja je koštala 40 miliona EUR, ugrađeno je oko 165,5 hiljada novih, multifunkcionalnih brojila, čime je tvom modernom tehnologijom daljinskog mjerenja obuhvćeno oko 43 odsto crnogorskog konzuma.

Iz kompanije tvrde da je EPCG posljednjih nekoliko godina investirala desetine miliona EUR u gradnju distributivnih objekata i mreže u više crnogorskih opština, u cilju stabilnosti elektroenergetskog sistema i smanjenja gubitaka.

„Znatna sredstva godišnje se izdvajaju za održavanje oko četiri hiljade trafostanica i preko 20 hiljada kilometara vazdušnih i kablovskih vodova“, kazali su predstavnici EPCG.

Oni su dodali da je ova godina uspješna i sa aspekta naplate potraživanja za utrošenu električnu energiju. Organizovanjem akcija Zlatni tim, Pet za pet i Podijelimo teret 3, kojima je omogućeno otplata dugovanja po povoljnim uslovima, ali i ušteda za potrošače koji redovno izmiruju obaveze, iznos ukupnog duga za utrošenu električnu energiju kontinuirano bilježi diskretan pad.

Iz EPCG su saopštili da je julske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobilo čak 152,64 hiiljade, odnosno 43 odsto domaćinstava u Crnoj Gori plaća pet i deset odsto nižu cijenu električne energije, jer redovno izmiruju obaveze.

"Od septembra kupce očekuju dodatne povoljnosti i u okviru kampanje Podijelimo teret 3“, najavili su iz EPCG.

Iz EPCG su naveli da informaciju o tome, kao i o brojnim drugim akcijama, servisima i povoljnostima, kupci mogu dobiti posredstvom savremenog Call centar, koji je u cilju unaprijeđenja korisničkog servisa i odnosa prema korisnicima, pokrenut u februaru.

Oni su dodali i da EPCG trenutno zapošljava 2,32 hiljade radnika.

Bonus video: