Sistem sigurnosti hrane pun rupa

Ministar se pitao da li sadašnji sistem nudi najbolja rješenja za zaštitu građana ili treba tražiti nova koja su predlagali
227 pregleda 0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.08.2015. 06:41h

Zabrana prometa uvezene genetski modifikovane stočne hrane, koju je juče donijelo Ministarstvo poljoprivrede, pokazala je da sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori loše funkcioniše što je priznao i sam ministar Petar Ivanović.

Izdvajanja veterinarske i poljoprivredne inspekcije iz Ministarstva poljoprivrede, prije nekoliko godina pokazalo se kao loša odluka, jer je veza između ovih institucija skoro nikakva. Uvoznik može veterinarskom inspektoru na granici, kao u uvom slučaju, pokazati dokumentaciju na bilo kojem stranom jeziku koje inspektor ne mora da zna. Uvoznik nije obavezan da za tu dokumentaciju ima zvaničan prevod na službeni jezik.

Crna Gora nema analize za GMO hranu, pa se skoro bukvalno vjeruje dokumentima uvoznika. Ministar je priznao da bi volio da raspolaže sa većim budžetom, kako bi zaokružio sistem bezbjednosti hrane, ali i da neko nije uvažavao predloge njegovom resora o unaprjeđenju sistema.

Ministarstvo je juče naložilo zabranu prometa i urgentno povlačenje sa tržišta hrane za životinje za koju postoji sumnja da sadrži genetski modifikovanu soju, riječ je o 1.075 kilograma sojinog brašna i 9.000 energetskog koncentrata biomilk.

Ta hrana prodavana je u prodavnici stočne hrane Farma Mont u Golubovcima. Ivanović je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da je ukupno uvezeno 1.200 kilograma ovog brašna a prodate tri vreće od po 25 kilograma, dok je dvije prodavac koristio za svoju stoku. Ništa nije prodato od uvezenog koncentrata biomilk.

Ovo brašno koristi se za ishranu svinja, a u narednom periodu nadziraće da se meso svinja koje su hranjene ovom hranom ne nađe na tržištu.

“Nigdje na svijetu ne postoji savršen sistem bezbjednosti hrane. Svi zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede ostaju i dalje posvećeni ovom pitanju za koje smatramo da je jedan od strateških pitanja za Crnu Goru. Mislim da će ovaj primjer dodatno aktuelizovati neka pitanja koja Ministarstvo postavlja - da li u Crnoj Gori trenutno postoji sistemsko rješenje koje na najbolji način omogućava zaštitu građana Crne Gore ili treba tražiti neka druga sistemska rješenja”, kazao je Ivanović.

On je naveo da sada nemamo nikakvu potvrdu da se u ovoj hrani nalazi genetki modifikovana soja već da imaju sumnje na osnovu dokumentacije koja je pratila pošiljku i na osnovu toga će se baviti daljim istraživanjem.

“Više je nego očigledno gdje je nastao propust. Propust je nastao na graničnom prelazu Debeli brijeg od strane dežurnog ili nadležnog veterinarskog inspektora koji nije sa dovoljno pažnje propratio kompletnu dokumentaciju. Upravo zbog toga sam ukazao da neka rješenja koja postoje u sistemu Crne Gore pokazuju da neke predloge koje smo davali ranije treba pažljivije razmotriti ukoliko želimo da unaprijedimo sistem bezbjednosti hrane”, kazao je Ivanović.

On je kazao da se uvoznik ove stočne hrane firma Moda Italija iz Podgorice obratila 29. maja Veterinarskoj upravi sa zahtjevom da dobije odobrenje za uvoz. Međutim kako je nedostajao rješenje o upisu u registar objekata za prodaju stočne hrane, izvršena je naknadna provjera objekta i on je upisan u registar 4. juna, a narednog dana je Veterinarska uprava izdala rješenje o ispunjavanju uslova za uvoz stočne hrane. Moda Italija je tada dobila dozvolu za uvoz 200 tona ove hrane.

Ivanović je naveo da je po dolasku pošiljke na granični prelaz Debeli brijeg veterinarski inspektor naložio da se uradi hemijska analiza koju je uradio Centar za ekotoksikološka ispitivanja CETI. Nakon dobijanja te analize 27. jula veterinarski inspektor je izdao rješenje kojim se ova stočna hrana kao ispravna stavlja u promet.

Ministar za propust okrivio veterinarskog inspektora na granici. Sumnjivo sojino stočno brašno prodavala Farma Mont iz Golubovaca. Naručeno 200 tona, do zabrane prodate tri vreće

On je naveo da je u dokumentaciji koju je Moda Italija dostavila inspektoru na granici nalazila faktura na kojoj je na italijanskom jeziku pisalo "... proizvod od sjemena genetski modifikovane soje u količini od 1.200kg". Ministar je naveo da je inspektor morao da vidi taj dokument, zbog čega je propust napravljen kod njega.

“Ništa od ovoga što sam saopštio nije u nadležnosti Ministrastva poljoprivrede i da smo htjeli da bježimo od problema to smo mogli da uradimo”, kazao je Ivanović navodeći da su u Ministarstvu na ovom slučaju radili cijelu proteklu noć.

Crna Gora od prije četiri godine ima Zakon o genetski modifikovanim organizmima koji u određenoj mjeri i pod strogim uslovima dozvoljava uvoz GMO hrane. Međutim njime je predviđena veoma stroga procedura. Uvoznik to mora da najavi a kasnije se sprovode veoma opsežne analize. Ukoliko izda odobrenje Ministarstvo mora u medijima objaviti kome je dalo odobrenje, o kojoj hrani je riječ, gdje će se prodavati i ostale bitne informacije.

Bečić-Lukić: Imam deklaracije

Vlasnik firme Farma Monte Tatjana Bečić- Lukić kazala je „Vijestima“ u ponedjeljak, kada su pitanja i poslata Ministarstvu i Upravi za inspekcijske poslove, da se u njenoj prodavnici prodaje italijansko stočno brašno od soje, ali je istakla da ima „prevedene sertifikate i deklaracije da je taj proizvod 100 odsto od soje“.

„Nabavili smo manje količine tog brašna. Izgleda da nekome smetam“, dodala je tada Bečić-Lukić i istakla da „ne prodaje genetski modifikovanu stočnu hranu“.

Nema laboratorije za GMO hranu, fali i stručnjaka, ministar bi volio da ima veći budžet

Ministar je kazao da u Crnoj Gori nije moguće sprovesti analize da li je hrana genetski modifikovana i da je više puta do sada govorio koliko je uopšte skup sistem bezbjednosti hrane, formiranje svih laboratorija i školovanje i obuka ljudi.

“Ja bih kao ministar volio da imam više sredstava na raspolaganju od onih koje imam u budžetu i onda vjerovatno ovo pitanje ne bi ni došlo na dnevni red, ali nažalost situacija nije takva”, kazao je Ivanović.

Na pitanje koja budžetska stavka može biti važnija od zdravlja građana, ministar je kazao da je parlamentu važnije povećanje staračkih naknada što će budžet Ministarstva poljoprivrede dodatno koštati 700 hiljada eura.

On je naveo da je Poljska nedavno izgradila laboratorije koje su je koštale 30 miliona eura, kao i da kompletan IPARD program za podršku crnogorskoj poljoprivredi iznosi 39 miliona eura za period 2015 - 2020. godine.

Ivanović je kazao i da Crna Gora ne može graditi sistem velike zemlje EU, već da će i u narednom periodu zahtjevne analize raditi u inostranstvu zbog čega su i potpisali nekoliko međunarodnih ugovora.

Ministarstvo krenulo u akciju nakon pitanja i slike iz “Vijesti”

Akcija Ministarstva i inspekcija nastala je nakon što su im “Vijesti” u ponedjeljak poslale pitanja da li firme Farma Mont i Moda Italija imaju dozvolu za uvoz genetski modifikovane stočne hrane, da li su taj proizvod kontrolisale inspekcije prilikom uvoza, da li može biti ugroženo zdravlje stoke koja se hranila ovom hranom ali i ljudi koji bi jeli njeno meso. Uz pitanja poslata je i fotografija deklaracije, ušivene na vreći, u kojoj na italijanskom piše da je riječ o brašnu od genetski modifikovane soje.

Deklaracija je fotografisana u petak popodne 14. avgusta kada je već bilo isteklo radno vrijeme u državnim institucijama, pa je uz pitanja poslata u ponedjeljak.

Ministar je juče kazao da je fotografiju slao na analizu kako bi utvrdio kada je nastala, jer sumnja da je napravljena prije konferencije za novinare, koja se održala u utorak 11. avgusta jer su ga “Vijesti” tada pitale da li je od usvajanja novog zakona bilo uvoza GMO hrane, a on je odgovorio da nije izdata n jedna dozvola za njegov uvoz.

Na kraju konferencije on je pozvao poljoprivrednike, građane i medije da pomognu sistem bezbjednosti hrane i prijave sve ono što može biti sumnjivo kako bi se podvrglo analizi. “Vijesti” će to i dalje raditi bez obzira na komentare i spekulacije.

Bonus video: