Rok za kredite u švajcarcima počeo

Zakon stupa na snagu 22. avgusta. CBCG treba da uradi podzakonska akta, a banka da za 30 dana konvertuje kredite
5 komentar(a)
Protest radnika koji imaj kredit u švajcarcima, Foto: Zoran Đurić
Protest radnika koji imaj kredit u švajcarcima, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.08.2015. 17:08h

Službeni list je objavio juče, sa datumom od 14. avgusta, Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, kojeg željno očekuju korisnici ovih kredita.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 22. avgusta.

Centralna banka Crne Gore ima rok od 30 dana od dana stupanja na snagu da uradi podzakonske akte i propise o nadzoru nad bankama tokom ovog postupka.

Jedina banka koja je davala kredite obračunate u švajcarskim francima je Hipo Alpe Adria koja je obavezna da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona izvrši konverziju svih kredita odobrenih u švajcarskim francima u eure po zvaničnom kursu koji je bio na dan sklapanja ugovora prema kursu Centralne banke. Ova obaveza važi i za kredite koje je banka raskinula jer kupac nije plaćao rate na vrijeme. Osnovica za konverziju kredita predstavlja iznos koji je klijent dobio u banci u trenutku zaključenja ugovora.

Banka je dužna da nakon konverzije kredita u eure izvrši novi obračun kredita sa uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

Kako je navedeno u zakonu, banka taj novi obračun mora u roku od 45 dana od stupanja na snagu ovog zakona ponuditi korisnicima kredita.

Nadzor nad primjenom ovog zakona ima Centralna banka, koja je zajedno sa Ministarstvom finansija bila protiv ovog zakona. On je na predlog poslanika Demokratskog fronta usvojen u Skupštini 31. jula glasovima opozicije i dijela SDP-a i manjinskih stranaka. Predsjednik Filip Vujanović ga je potpisao 10. avgusta.

Predstavnici udruženja korisnika ovih kredita, kojih ima oko 600, sarađivali su u pripremi zakona i smatraju da će im biti olakšano vraćanje preostalog duga jer će imati fiksni iznos preostale glavnice i vrijednost rate koji više neće zavisiti od kursa franka u odnosu na euro.

Zbog velikih promjena u kursu na štetu eura, proteklih godina njima su, bez obzira na otplate, rasli iznos glavnice a rate su bile i duplo veće.

Hipo Alpe Adria banka je saopštila da će postupiti po zakonu i podzakonskim aktima koje pripremi Centralna banka i da neće od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti tog zakona.

Neisplativ novi obračun za kredite sa dužim rokom otplate?

Prema nezvaničnim procjenama zbog značajno veće nove fiksne kamate od 8,2 odsto u odnosu na raniju na franak koja je bila skoro duplo niža, veće umanjenje duga imaće korisnici kredita sa manjim rokom otplate do 10 godina. Oni koji su imali rok otplate od 10-15 godina iznos će biti otprilike isti, s tim što imaju povoljnost da će biti fiksni.

Korisnici koji su uzeli kredit na 20 i više godina iznos po novom obračunu mogao bi biti veći u odnosu na raniji. Prema nezvaničnim procjenama ovi krediti čine nešto više od trećine ukupnog broja.

Jedna od nejasnoća je šta ako klijent ne prihvati novi obračun jer banka ima obavezu da mora izvršiti konverziju.

Posljednjih sedmica švajcarski frank je prestao da raste i čak je zabilježen blagi pad. Švajcarske vlasti su saopštile da analiziraju ponovno zamrzavanje kursa svoje valute, jer zbog rasta proizvodi njihove privrede gube konkurentnost na inostranom tržištu.

Bonus video: