Šimrak: Gosti Crne Gore nemaju pravo da tumače naše državne interese

"Kako izgleda razvoj kada se ne poštuje zakon i izgledno stvaraju milionske štete po Budžet građani su imali dovoljno prilike da vide ovih dana i tu SDP nema potrebu ništa da objašnjava"
56 pregleda 22 komentar(a)
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.08.2015. 16:37h

Gosti Crne Gore, ma koliko važni bili, uz punu dobrodošlicu i uvažavanje, nemaju pravo tumačiti naše državne interese, a još manje govoriti o sabotažama i političkim blokadama, jer ovo nije njihova nego naša zemlja, saopštio je član Predsjedništva SDP-a Dragan Šimrak.

On je reagovao na izjavu predsjednika Oraskoma Samih Saviris koji je kazao da će u parlamentu Crne Gore biti većine za izglasavanje ugovora koji je švajcarski Oraskom sklopio sa Vladom Crne Gore o zakupu ostrva Mamula "kada se završe političke igre".

"Goste uvijek lijepo dočekamo, ali u našoj kući treba da se pitamo mi, tj. naše institucije. Crna Gora nije ničija kolonija već suverena država koja suvereno odlučuje o svojim resursima i imovini. O tome bi posebno trebalo da povedu računa i pojedini mediji posebno oni koji treba da služe javnom interesu i afirmišu poštovanje institucija ove zemlje, jer se i finansiraju od novca građana ove države a ne od novca bilo koga sa strane", naveo je Šimrak.

Dodaje da što se tiče projekta "Mamula" SDP nije protiv ozbiljne i održive valorizacije uz puno uvažavanje interesa lokalne zajednice i kulturno-istorijskog značaja lokaliteta, uz puno poštovanje zakona "jer razvoj koji je suprostavljen vladavini prava nije razvoj nego korupcija, a na što nas stalno upozoravaju Evropska Unija i NATO.

"Kako izgleda razvoj kada se ne poštuje zakon i izgledno stvaraju milionske štete po Budžet građani su imali dovoljno prilike da vide ovih dana i tu SDP nema potrebu ništa da objašnjava", dodao je Šimrak.

On je naveo i da Vlada Crne Gore više godina ne ispunjava obavezu da podnosi izvještaj građanima i Skupštini Crne Gore o ispunjavanju ugovora sa raznim investitorima, a za koje je saglasnost tražila i dobila od Skupštine Crne Gore.

"Na inicijativu predsjednika Skupštine (Ranko Krivokapić) pokrenuta je izrada analize koja je utvrdila taj propust. Analiza je već u izradi jasno pokazala da Skupština nije do 31. jula 2015. zaustavila niti jedan predlog Vlade za turističke projekte. Zato, začuđuje da se protiv njene Ustavne pozicije vodi bez ijedne istinite činjenice klevetniča kampanja već više godina. Skupština je svojim odlukama iskazala povjerenje obećanjima Vlade, i sada treba da se utvrdi kako se ispunjavaju preuzete obaveze. To je evropski standard".

Šimrak navodi da u svakoj demokratskoj zemlji Vlada polaže račune javnosti, prije svega Parlamentu kao predstavniku građana.

"Na način da kroz redovne i obavezujuće izvještaje Vlada informiše parlament kako se upravlja državnom imovinom, posebno kada su u pitanju koncesioni ugovori. Građani Crne Gore na bazi toga mogu da vide kako pojedini investitiori ispunjavaju svoje ugovorne obaveze, koliko je drżava imala troškove, koliko je planirano, a koliko ostvarene dobiti kroz budžet, zapošljenost...", dodao je Šimrak.

Bonus video: