Saviris: Orascom neće odustati od projekta Mamula

"Šteta je što je politika ponekad bitnija nego dobrobit cijele države. Ne mogu da krivim Vladu i zapravo ne znam ni koga bih trebao da krivim", rekao je Saviris
101 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2015. 21:04h

Predsjednik Oraskoma Samih Saviris poručio je da ta kompanija neće odustati od projekta Mamula, za čiji zakup na 49 godina Skupština Crne Gore nije dala zeleno svjetlo.

On je ocijenio da će u parlamentu biti većine za izglasavanje ugovora koji je švajacarski Oraskom sklopio sa Vladom Crne Gore "kada se završe političke igre" i da će taj projekat "početi prije ili kasnije, zato što će ljudi shvatiti da je on dobar za Crnu Goru i izvršiti pritisak na poslanike u Skupštini da se on ratifikuje".

Saviris je večeras na svečanosti u Luštica Bayu, organizovanoj povodom prve ljetnje turističke sezone u tom kompleksu koji na Luštici gradi Oraskom, poručio da u Skupštini postoji većina za izglasavanje ugovora o Mamuli.

Svečanosti su pored nekoliko stotina zvanica, prisustvovali i ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić koji je bio uzdržan prilikom glasanja o ugovoru za Mamulu.

SDP je, uz opoziciju, bio uzdržan prilikom glasanja o tom poslu, osim što je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović bila protiv, ocjenjujući da ugovor nije zakonit.

"„Apsolutno se ne osjećam izdanim od mojih partnera iz Vlade. Izdan je narod Crne Gore jer naš projekat na Mamuli nije komercijalno isplativa investicija, već ulaganje koje će povećati standarde Crne Gore kao turističke destinacije jer niko na Jadranu ne bi onda imao tako nešto u ponudi. Šteta je što je politika ponekad bitnija nego dobrobit cijele države. Ne mogu da krivim Vladu i zapravo ne znam ni koga bih trebao da krivim", odgovorio je Saviris na pitanje „Vijesti“ osjeća li se prevarenim nakon što u parlamentu nije prošlo to što je on već ugovorio sa Vladom.

On je kazao da je kabinet premijera Mila Đukanovića bio "tvrd pregovarač" za Mamulu i da je izdejstvovao ugovor koji je "dobar po Crnu Goru ali koji finansijski nije baš najbolji po nas".

Predsjednik Oraskoma je ponovio priču sličnu onoj koju je funkcioner DPS-a Milutin Simović proteklih dana potencirao o projektima.

"Meni je žao što vidim politički trend da se sabotira ono što su neka od najvažnijih dostignuća Vlade Crne Gore - nije u današnjem svijetu punom krize i neizvjesnosti, lako privući investitore u neku državu.Kad vidim da su svi napori koje je vaša Vlada u tom pravcu napravila, proteklih mjeseci bukvalno sabotirani, to me čini tužnim", rekao je Saviris nabrajajući pored Mamule, "probleme" koje ima Qatari Diar, Adriatic Properties i Royal Grupa za projekat Dubovica.

Na pitanje ostaje li najavljeni rok do 2025. godine za okončanje Oraskomove investicije od 1,1 milijardu eura u projekat Luštica bay, on je kazao da "taj rok nikada nije postavljen" i da će "projekat biti razvijan u skladu sa time kako bude tražnja na tržištu i stanje u svjetskoj ekonomiji".

"Ovdje pravimo čitav jedan novi grad, a ne rizort od par zgrada. Gradovi se prave po nekom vremenskom rasporedu, već po zahtjevima tržišta", objasnio je prvi čovjek Oraskoma.

Galerija

Bonus video: