AZK je ciničan i neumjesan

119 pregleda 0 komentar(a)
Sava Montenegro, Foto: Sava Montenegro
Sava Montenegro, Foto: Sava Montenegro
Ažurirano: 15.08.2015. 13:50h

Povodom odluke Agencije za zaštitu konkuretnosti (AZK) da su Lovćen i Sava osiguranje prekršili Zakon o zaštiti konkurencije reagovalo je Sava osiguranje.

“Nejasna je intencija AZK za davanje saopštenja o postupku, koji jeste okončan pred tim organom, ali na osnovu rješenja koje nije pravosnažno, s obzirom na to da će o istom, po osnovu tužbe Sava Montenegro, biti donijeta odluka Upravnog suda, upravo iz razloga što je AZK u ovom postupku, po mišljenju Save Montenegro, pogrešno tumačila pravnu regulativu i specifičnosti tržišta osiguranja, ali i pokazala nespremnost da sagleda dokaze i uvaži mišljenja regulatornih organa u ovoj oblasti”, smatraju iz Sava osiguranja.

Oni su istakli da su kao osiguravajuća kuća, koja je dio grupacije sa sjedištem u EU, “u potpunosti zatečeni neprofesionalnim i subjektivnim odnosom državnog organa koji izlazi iz svojih nadležnosti i daje preporuke drugim organima na koji način da vode postupke, koji se pred njima vode, kao i privrednim subjektima, na koji način da ostvaruju svoja prava”.

“Radi šire javnosti, ističemo da AZK nije ništa 'razotkrila' u okviru svojih, kako sami priznaju, ograničenih administrativnih kapaciteta, jer su ugovori, koji su predmet ovog postupka, zaključeni u cilju davanja zajedničke ponude, koja je od koristi za osiguranika, po pozivu za otvoreni postupak javne nabavke, čije je jedno od osnovnih načela transparentnost. Takođe, napominjemo da se isti ugovori sa svim potrebnim izvještajima redovno dostavljaju Agenciji za nadzor osiguranja, kao regulatornom organu u sektoru osiguranja, i da u tom smislu nikada nije ukazano ni na jednu nepravilnost”, navedeno je u saopštenju.

Oni su kao tendenciozne nazvali kvalifikacije AZK da su dva najveća društva za osiguranje “odlučila da među sobom ne konkurišu, već da je najprofitabilnije da upute zajedničku ponudu”.

Iz Sava osiguranja su naveli da je to odraz nepoznavanja pravila struke u oblasti osiguranja, s obzirom da je sklapanje ovakvih sporazuma redovna praksa na tržištima u regionu i u EU. Tekst odluke AZK je za njih ciničan i neumjesan.

Bonus video: