Gnusna laž inspektora pomorske plovidbe Željka Lompara

"Štrajkački odbor brodogradilišta sada naknadno tvrdi da oni posjeduju video snimak da su balastni tankovi broda punjeni, ali taj dokaz nisu prezentovali inspekciji sigurnosti plovdibe kada smo mi vršili uviđaj u Bijeloj. Ja ih sada pitam zašto su sakrivali dokaze i upozoravam da moraju biti svjesni da je i sakrivanje dokaza krivično djelo,” izjavio je Lompar
92 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2015. 17:29h

Nakon tekstova objavljenih u nekim crnogorskjm medijama da nije bilo punjenja tankova u brodu South River, koji je udokovan u Jadranskom brodogradilištu Bijela (JBB), oglasio se sindikat bjelske kompanije.

Podsjećamo da su, prema tvrdnjama radnika, za sada nepoznata lica 10. avgusta napunila i zatvorila tankove sa balastnim vodama italijanskog broda koji je udokovan u Brodogradilištu zbog čega je moglo doći do potonuća i broda i malog doka. Iako nisu radno angažovani, radnici Brodogradilišta su spriječili milionsku šteta na italijanskom brodu, ali i ekološku katastrofu zbog izlivanja preko 500 tona nafte čije bi se posljedice osjećale narednih nekoliko godina.

Inspektori Lučke kapetanije iz Kotora i MUP-a iz Herceg Novog prije dva dana su po nalogu državnog tužioca izvršili uviđaj zbog izazivanja opasnosti i moguće havarije na brodu South River.

“Dio izvještaja iz inspekcijskog nadzora broda South River, koji su objavili pojedini mediji, gnusna je laž inspektora pomorske plovidbe Željka Lompara, jer je on odmah po dolasku u Bijelu, već na prvi pogled, rekao da je brod suv. Za sve tvrdnje koje iznosimo imamo video I foto dokumentaciju koja nedvosmisleno pokazuje šta se toga dana dogodilo i mjesta manipulacijama nema, niti ćemo ih dozvoliti. Uz nas 200 radnika bio je i direktor Petar Tušup, kao i kapetan italijanskog broda koji, od dolaska u Bijelu, izbjegava svaki kontakt sa nama I odbija svaki razgovor”, navodi se u saopštenju bjelskih sindikalaca koje je potpisao Mladen Krivokapić.

U saopštenju se pojašnjava da su 29. juna u Brodogradilištu skinuti čepovi sa oplate broda, jer je to redovna procedura. “Nove čepove je, ne znamo kako i na koji način, kasnije obezbijedila posada broda sa namjerom da izazove havariju. Odmah smo reagovali i spriječili havariju i ekološku katastrofu I sve smo snimali jer smo se pribojavali manipulacija, a naše strahovanje opravdao je sramni izvještaj Lompara koji će morati da objasni čiji je interes da se takve gnusne laži objavljuju. Možda je zaboravio da smo radnici i inženjeri koji godinama i decenijama rade stručno I savjesno brodoremont“, ističe se u saopštenju sindikalne organizacije JBB.

U saopštenju se komentariše i izjava “da je sigurnost broda South River, kao i doka šest Jadranskog brodogradilišta Bijela, ozbiljno ugrožena, pa se očekuje da se u utvrđivanje otkolnosti pod kojima se umalo dogodila ekološka katastrofa morati uključiti i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kako bi ispitalo tehničke ispravnosti i izdržljivosti doka.”

“Ako nije bilo punjenja broda vodom, kako inspektor navodi, nije bilo ni opasnosti, pa čemu nova ispitivanja. Kontradiktornosti u izvještaju su očigledne, ali je sreća da mi imamo video i foto dokumentaciju kojom ćemo potkrijepiti sve naše navode i 'potopiti' sramni izvještaj inspektora Lompara koji nam je, da ponovimo, odmah po dolasku u Bijelu, prije pregleda, saopštio da je brod suv”, stoji u saopštenju bjelskih brodograditelja.

“Podsjećamo javnost da smo odbili ponudu agenta osiguravajuće kuće koja je osigurala brod da, za desetine hiljada eura koje bi nam bile odmah isplaćene, brod spustimo i omogućimo njegovo isplovljavanje iz Bijele. Još jednom ponavljamo, od svojih zahtjeva nećemo odustajati. Danas je 46-i dan od kada protestujemo ispred kapije firme i nećemo odustajati niti dozvoliti da bilo čiji interes, posebno kroz laži i insinuacije, ugrozi naša elementarna ljudska i prava koja smo stekli radom”, poručuje se u saopštenju sindikalaca Bordogradilišta.

Lompar: Skrivanje dokaza je krivično djelo

“Ni ja ni italijanski brod South River, ni DOK-6 nismo krivi zbog situacije u kojoj se nalazi Jadransko brodogradilište Bijela ni njeni radnici. Prilikom uviđaja na brodu South River, ja, kao inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, nisam našao nikakav trag punjenja balatstnih tankova broda, što ne znači da takvog punjenja u praksi nije bilo. Štrajkački odbor Jadranskog brodogradilišta sada naknadno tvrdi da oni posjeduju video snimak da su balastni tankovi broda punjeni, ali taj dokaz nisu prezentovali inspekciji sigurnosti plovdibe kada smo mi vršili uviđaj u Bijeloj. Ja ih sada pitam zašto su sakrivali dokaze i upozoravam da moraju biti svjesni da je i sakrivanje dokaza krivično djelo,” izjavio je inspektor sigurnosti Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar, reagujući na stavove štrajkačkog odbora Jadranskog brodogradilišta Bijela, koji ga je prethodno optužio da ne govori istinu kada je kazao da nije bilo punjenja balastnih tankova broda South River, što je moglo izazvati tešku havariju kako samog broda tako i DOK-6 na kome se on nalazi.

Podsjećamo da je stečaj u Jadranskom brodogradilištu uveden 30. juna zbog poreskog duga od 6,5 miliona eura i da su tada svi zaposleni “poslati” na Biro rada.

Radnici od tada protestuju ispred kapija Brodogradilišta tržeći isplatu dvije i po plate, naknade iz radnog odnosa, otpremninu po kolektivnom ugovoru i uplatu zaostalih sredstava u stambeni fond brodogradilišta.

Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom koje je izdalo nalog da se izvrši inspekcijski uviđaj u Jadranskom Brodogradilištu Bijela zbog sumnje da je neko namjerno izazvao opasnost na brodu South river, do danas nije dobilo izvještaj inspektora, saznaju "Vijesti".

Galerija

Bonus video: