Koga brine ruski embargo?

Iz Ministarstva poljoprivrede TV Vijesti danas nije dobila odgovor na pitanja koliki je izvoz crnogorskih proizvoda u Rusiju i šta se najviše izvozi. Nisu odgovorili ni kolika šteta može da nastane zbog ruskog embarga
3 komentar(a)
Rusija sankcije, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Rusija sankcije, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 14.08.2015. 18:10h

Zbog toga što je Crna Gora podržala Evropsku Uniju da produži sankcije Rusiji, zvanična Moskva odlučila je da Podgorici uzvrati istom mjerom. Tako je juče zabranila uvoz 13 grupa hrane iz Crne Gore, u koju spadaju meso, riba, voće, povrće, mliječni proizvodi i drugo.

"Osim vina i mesa malo šta smo izvozili u Rusiju, a to je rezultat višedecinskoj odnosa države nakon 90-tih godina prema ovom sektoru – poljoprivredi", rekao je Željko Vidaković iz Unije poslodavaca

Iz Ministarstva poljoprivrede TV Vijesti danas nije dobila odgovor na pitanja koliki je izvoz crnogorskih proizvoda u Rusiju i šta se najviše izvozi. Nisu odgovorili ni kolika šteta može da nastane zbog ruskog embarga.

"Ja bih pitao Ministarstvo poljoprivrede i Vladu da li će i kada ispostaviti račun Briselu, jer je poznato da su susjedne zemlje dobile nadoknadu za izgubljenu dobit za izvoz mandarina i tako dalje i da je to razrađena šema. Tako da su evropski poljoprivrednici bili obeštećeni zbog štete od sankcija", rekao je Vidaković.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su ponovili jučerašnji stav da Vlada ostaje opredjeljena da sa Ruskom Federacijom održava politički dijalog.

"Aktivno se zalažući da razlozi koji su doveli do uvođenja restriktivnih mjera od strane Evropske unije, kojima se pridružila i Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u EU, budu riješeni u najskorije vrijeme".

Rusija je pored Crne Gore, kontrasankcije uvela Albaniji, Islandu, Lihtenštajnu i Ukrajini. Te zemlje su podržale produženje sankcija Evropske Unije, koje podrazumijevaju zabranu putovanja i zamrzavanje računa nizu ruskih i krimskih funkcionera.

Bonus video: