Radnici Brodogradilišta traže da se kod banaka odobre olakšice za vraćanje kredita

O olakšicama za vraćanje kredita, bjelski brodograditelji su već razgovarali sa predstavnicima hercegnovskih filijala poslovnih banaka, koji su izrazili spremnost da radnicima odobre grejs period za vraćanje njihovih ličnih kredita
1 komentar(a)
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.08.2015. 12:55h

Predstavnici radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju, koji su se danas okupili ispred zgrade Opštine, dogovorili su se sa predsjednicom Opštine Natašom Aćimović da se lokalna uprava pismenim putem obrati predsjedniku Tenderske komisije Branku Vujoviću.

Predlog je da se Vujović sastane sa direktorima centrala banaka u Podgorici i da dogovore model koji bi olakšao vraćanje kredita radnika koji se trenutno nalaze u nezavidnom položaju.

O olakšicama za vraćanje kredita, bjelski brodograditelji su već razgovarali sa predstavnicima hercegnovskih filijala poslovnih banaka, koji su izrazili spremnost da radnicima odobre grejs period za vraćanje njihovih ličnih kredita.

Kako su nosioci takvih odluka rukovodioci centrala banaka čije su filijale na prostoru Opštine Herceg-Novi, na današnjem sastanku je zaključeno da će im biti potrebna i pomoć iz Podgorice.

Predsjednik sindikata Brodogradilišta Mladen Krivokapić je novu predsjednicu opštine upoznao sa trenutnom situacijom u kojoj se nalaze radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela, za koju smatra da je goruća u hercegnovskoj opštini. Aćimović je naglasila da je lokalna uprava „spremna i dalje da pruža neophodnu pomoć radnicima u okvirima svojih nadležnosti.“

Pomoć opštine se odnosi i na finansiranje prevoza i nekih dnevnih potreba radnika. Dogovoreno je da se naredne sedmice ponovo organizuje sastanak u nadi da će biti bar nečeg pozitivnog oko odloženog vraćanja kredita.

Podsjećamo da su odbornici SO Odbornici početkom jula bili jedinstveni u zahtjevu da Vlada Crne Gore, kao većinski vlasnik Jadranskog brodogradilišta Bijela, prije stečajnog postupka poveže radni staž zaposlenima, a iz stečajne mase podmiri te troškove u Budžetu Crne Gore.

Jednoglasno je usvojen i predlog da Vlada isplati zaostale zarade i ostale naknade zaposlenima, uz preporuku da se najmanje jedna zaostala plata isplati hitno, kao i da u okviru budžetskih rezervi Vlada obezbijedi sredstva za isplatu otpremnina po važećem kolektivnom ugovoru, ili ako to nije moguće da se u ta sredstva obezbijede u okviru povjerilačkih potraživanja iz stečajne mase.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu Bijela uveden je 30. juna zbog poreskog duga od 6.5 miliona eura.

Bonus video: