Sindikat Jadranskog brodogradilišta: Predsjednik Privrednog suda nam prijeti

Predsjednik sindikata Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju Mladen Krivokapić ističe da nemaju ništa lično protiv stečajnog upravnika, da ga nisu ometali u njegovim svakodnevnim radnim zadacima, da mu ni jednog trenutka nisu onemogućili ulazak u Brodogradilište i da su sastanci sa njim održani u “korektnoj atmosferi”
79 pregleda 8 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.08.2015. 13:58h

Predsjednik sindikata Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju Mladen Krivokapić izjavu predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića shvata kao prijetnju i ucjenu.

Jovanić je odbio zahtjev stečajnog upravnika Jadranskog brodogradilišta Bijela, Žarka Ostojića, da ga razriješi te dužnosti, ocjenjujući da nijesu ispunjeni uslovi za razješenje, a imenovanje novog bi odugovlačilo proces.

Predsjednik Privrednog suda, je zadužio stečajnog upravnika da angažuje nove radnike iz Crne Gore ili inostranstva za nužne radove, da raskine ugovor sa onima koji prave opstrukcije, angažuje obezbjeđenje, blokira ulazak bivšim radnicima, podnese krivične prijave ili traži asistenciju policije, ako sumnja da neko poziva na otpor protiv njegovih odluka.

“Naročito nas je pogodila Ostojićeva, odnosno Jovanićeva izjava da su radnici nesavjesni i da su oni dijelom odgovorni za havariju na brodu South River. Samo zahvaljujući našem znanju, našoj odgvornosti, iako nismo radno angažovani, spriječena je milionska šteta na italijanskom brodu South River koji je udokovan u Brodogradilištu, ali i ekološka katastrofa zbog izlijevanja preko 500 tona nafte čije bi se posljedice, posebno za turizam, osjećale narednih nekoliko godina”, navodi Krivokapić.

Krivokapić ističe da nemaju ništa lično protiv stečajnog upravnika, da ga nisu ometali u njegovim svakodnevnim radnim zadacima, da mu ni jednog trenutka nisu onemogućili ulazak u Brodogradilište i da su sastanci sa njim održani u “korektnoj atmosferi”.

Krivokapić je istakao da “sindikalci ne miješaju nadležnosti” i da su njihovi zahtjevi uz pismene garancije za isplatu dvije i po plate, naknade iz radnog odnosa, otpremnine po kolektivnom ugovoru i uplata zaostalih sredstava u stambeni fond brodogradilišta “adresirane” na Vladu Crne Gore.

“Naše je pravo da odbijemo ponudu stečajnog upravnika da radimo pod uslovima koji nam ne odgovaraju, ali nijednog trenutka nismo onemogućavali naše kolege da počnu da rade, ali takvih među nama nije bilo”, kazao je Krivokapić.

“Neće nas zaplašiti, a mi nastavljamo sa protestima do ispunjenja naših zahtjeva”, poručio je prvi čovjek sindikata bjelskih brodograditelja, dodajući da bivši radnici u tri smjene čuvaju imovinu Brodogradilišta.

Inspektori napravili uviđaj

Inspektori Lučke kapetanije iz Kotora i MUP a iz Herceg Novog danas su po nalogu državnog tužioca izvršili uviđaj zbog izazivanja opasnosti i moguće havarije na brodu South River .

Za sada nepoznata lica su prije tri dana napunili i zatvorili tankove sa balastnim vodama italijanskog broda koji je udokovan u Brodogradilištu zbog čega su mogli potopiti i brod i mali dok.

Nezvanično saznajemo da se takvo djelo može okvalifikovati kao teško krivično djelo i ugrožavanje bezbjednosti ljudi i plovila.

Bonus video: