Trpimo li posljedice zbog podrške sankcijama Moskvi?

Vlada do sada nije jasno saopštila da li zbog toga trpimo finansijske posljedice, ali je uvijek jasno saopštavala da Rusija nije uzvratila istom mjerom
74 pregleda 13 komentar(a)
meso, Foto: Boris Pejović
meso, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.08.2015. 18:22h

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova nije dobilo obavještenje da Vlada Rusije planira da uvede kontrasankcije zemljama koje su podržale produžavanje sankcija Evropske Unije Moskvi, potvrđeno je TV Vijesti iz tog resora. Da li zbog sankcija ili nečeg drugog, tek zvanični, juče saopšteni podaci Ministarstva poljoprivrede, govore da je u prvih pola godine, u odnosu na isti period prošle, izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda opao čak trećinu.

Danas od izvoznika mesa, koje se pominje kao najznačajniji proizvod čiji je izvoz pao nismo uspjeli da dobijemo nikakvu potvrdu ima li to veze sa tzv.tihim sankcijama.

Vlada do sada nije jasno saopštila da li zbog toga trpimo finansijske posljedice, ali je uvijek jasno saopštavala da Rusija nije uzvratila istom mjerom.

"Ruska federacija nije ni na koji način obavijestila Crnu Goru o bilo kakvim dodatnim mjerama koje ona preduzima prema Crnoj Gori. I izvoz drugih proizvoda poput vina za sada ide regularno", saopšteno je iz kabineta ministra poljoprivrede Petra Ivanovića.

Podaci Plantaža, međutim, pokazuju drugačije. Iako Rusija nije uvela sankcije Crnoj Gori, izvoz crnogorskog vina od preko million boca na njeno tržište prepolovljen je u 2015. godini.

"Imamo rast izvoza 30% najvise na trziste zemalja regiona, Azije, EU i Amerike Jedini negativan bilans imamo u izvozu ka Rusiji...", saopštio je Milan Milutinović iz Plantaža.

Iako ističu kako to nije glavni razlog, u Plantažama priznaju da je na smanjenje potražnje uticala priča o sankcijama između Rusije i Crne Gore.

"Pa, ima i toga. Međutim za sada nije prevashodan problem vise je problem tržišta dosta je tržište vina smanjeno, pala je potrošnja vina imali smo problem sa distributerom na to svakako utice i kurs rublje", kaže Milutinović.

Od svojih ruskih partnera dobili su ipak, nezvanične potvrde da Vlada u Moskvi planira uvođenje sankcija.

"Dobili smo informacije ali su one nezvanične i niko nema informaciju da li će toga biti i na šta će se odnositi. Vjerovatno će se odnositi samo na poljoprivredne proizvode a vino je akcizna roba i za sada ne spada u taj spisak proizvoda koji ce biti sankcionisan", kaže Milutinović za TV Vijesti.

Ministar poljoprivrede juče je saopštio kako je izvoz poljoprivrednih proizvoda od početka 2015. smanjen čak trećinu, ali uzroke tako drastičnog pada još nisu analizirali.

Rusija je krajem prošle godine zabranila uvoz mesnih prerađevina iz Crne Gore, jer smo prema tvrdnjama ruskih veterinarskih službi zapravo izvozili meso iz Holandije i Poljske. Ubrzo se ta zabrana proširila i na sirovo meso, zbog straha od tada aktuelne stočne bolesti. Obje zabrane desile su se pošto je zvanična Podgorica podržala sankcije Evropske Unije prema Rusiji, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje računa nizu ruskih i krimskih funkcionera.

Neki od izvoznika mesa na rusko trziste, koje je TV danas kontaktitrala, do 18.30h nisu mogli da potvrde, da li u zadnjih godinu imaju problema sa izvozom na rusko trziste i kolika je eventualna šteta za njihovu kompaniju.

Bonus video: