Sindikalci bolnice Meljine tvrde da su izloženi mobingu

Advokatica sindikalaca Branka Maslovarić ističe da je neizvršavanje sudske presude krivično djelo
465 pregleda 3 komentar(a)
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.08.2015. 15:24h

Slavica Drobnjak predsjednica sindikalne organizacije Privatne zdravstvene ustanove (PZU) Bolnice Meljine tvrdi da su zaposleni u toj ustanovi koji traže prava iz radnog odnosa, izloženi klasičnom pritisku-mobingu.

Sindikat je tužio Bolnicu zbog neisplaćivanja zimnice od 2011. do 2014. godine i dobio pravosnažnu presudu kojom se toj zdravstvenoj ustanovi nalaže da za 116 zaposlenih isplati ukupno 116 hiljada eura. U toku je sudski postupak za još tridesetak radnika.

Sudska izvršiteljka je blokirala račun bolnice, zbog čega, po riječima Drobnjak, izvršni direktor Radivoje Božović “preko svojih podređenih, prijeti radnicima, kroz neizdrživ mobing, optužujući, da radnici Bolnicu uvode u stečaj i zatvaraju je svojom samovoljom, zbog isplate zaostalih dugovanja“.

„A šta je sa dugovanjima prema ostalim potražiocima“, pitala je Drobnjak na konferenciji za novinare.

Drobnjak sumnja da Fond zdravstva ovog mjeseca Bolnici nije uplatio sredstva na osnovu ispostavljenih faktura, jer bi taj novac, na osnovu sudske presude, bio isplaćen za zaostale zimnice, a ne za plate zaposlenih zašto se uglavnom koristi.

„Šta je sa ostalim prihodima Bolnice iz kojih bi mogle biti isplaćene plate“, pita Drobnjak.

Sindikalna organizacija je pokrenula još jednu tužbu kod Osnovnog suda u Herceg Novog, zbog smanjenja plata, neisplaćenih sredstava za prevoz, otpremnine za smrtni slučaj u porodici i za zimnice za 2014. i 2015. godinu, koje se kreću od 3 do 10 hiljada eura.

Advokatica sindikalaca Branka Maslovarić ističe da je neizvršavanje sudske presude krivično djelo.

Izvršni direktor PZU Bolnica Meljine Radivoje Božović potvrdio je danas da bi zbog blokade računa nastale zbog radničkih tužbi zbog zimnice, „mogle nastupiti dalekosežne posljedice-zatvaranje Bolnice, što ne bi išlo u prilog ni zaposlenima, ali ni široj zajednici“.

Božović je novinarima kazao da je predstavnicima sindikata predlagao dogovor : isplatu duga na rate ili kroz robu, ali da nikakav odgovor nije dobio. Ističe da je i dalje spreman za saradnju i pronalaženje rješenja na obostranu korist.

Prema Božovićevim riječima prosječna bruto plata zaposlenih u Bolnici je 800 eura i za 25 odsto je viša od one koje primaju u javnom zdravstvu, kao i da Bolnica redovno uplaćuju sve doprinose i poreze na zarade zaposlenih. Plate se kreću u rasponu 250 do 1200 eura.

Podsjećamo da je Atlas Konzorcijum DOO Podgorica, kompleks u Meljinama sa preko 50 hiljada kvadrata i 19 objekata 2010. godine kupila za 25,1 milion eura, sa obavezom ulaganja od približno 120 miliona eura. Do sada je uloženo oko tri miliona eura uglavnom, kako je ranije saopšteno iz menagmenta, u medicinsku opremu.Kada je u martu 2010. godine Atlas preuzeo Bolnicu bilo je 240 zaposlenih,a danas ih je 187 oro. U tom periodu niko nije otpušten, ali je veliki broj zaposlenih stekao i ostvario pravo na penziju.

Bonus video: