Tražiće od Ivanovića da zaštiti proizvođače aronije

"Državni organi ne preduzimaju mjere zaštite domaće proizvodnje, pa aronija i proizvodi od aronije uvezeni u Crnu Goru guše naše proizvode, nelojalno konkurišući jer su mnogo lošijeg, a često i sumnjivog kvaliteta", navedeno je u saopštenju
95 pregleda 0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2015. 12:04h

Članovi Udruženja proizvođača aronije iz Murina tražiće sastanak sa ministrom poljoprivrede, Petrom Ivanovićem, kako bi razgovarali o mogućnostima prevazilaženja problema sa kojima se suočavaju.

Oni su, na današnjem sastanku, ocijenili da je dosadašnje angažovanje nadležnih državnih organa na pospješivanju proizvodnje i prodaji aronije nedovoljno.

"Državni organi ne preduzimaju mjere zaštite domaće proizvodnje, pa aronija i proizvodi od aronije uvezeni u Crnu Goru guše naše proizvode, nelojalno konkurišući jer su mnogo lošijeg, a često i sumnjivog kvaliteta", navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja su kazali da se na pijacama u Crnoj Gori nudi aronija koja je uvezena raznim kanalima, zaobilazeći obavezne kontrole kvaliteta, nerijetko zamrznuta u hladnjačama više godina, a nudi se kao da je proizvedena u Crnoj Gori.

Udruženje proučuje građanima da aronija koju proizvode njegovi članovi na svojim imanjima u svemu odgovara najvišim standardima kvaliteta.

“Naša aronija raste i plodonosi na nezagađenim njivama daleko od saobraćajnica i drugih zagađivača, zbog toga pozivamo građane Crne Gore da prije kupovine provjere porijeklo i kvalitet aronije”, kazali su iz Udruženja.

Udruženje će ove godine imati oko 40 hiljada kilograma svježih plodova, a cijena ostaje na prošlogodišnjem nivou.

"Ističemo da je kvalitet plodova aronije ove godine još bolji, jer je bilo više sunčanih dana nego prošle godine", dodaje se u saopšenju.

Oni su upozorili građane da ne kupuju proizvode za jačanje imuniteta ili za lijek od preprodavaca i nepoznatih proizvođača aronije.

Bonus video: