Režim pretvorio poljoprivrednike u najamne radnike na sopstvenim imanjima

Poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori se, kako je naveo, godinama žale na nelojalnu konkurenciju uvoznika hrane, sivu ekonomiju, nepostojanje organizovanog otkupa i zagarantovanih cijena
3 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2015. 12:16h

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, pozvao je sve nezadovoljne poljoprivrednike da dođu na protest 27. septembra u Podgorici.

U DF-u smatraju da poljoprivrednici imaju najviše razloga za nezadovoljstvo, jer ih je režim i njegova neoliberalna politika doveo do prosjačkog štapa i pretvorio u najamne radnike na sopstvenim imanjima, čiju muku i znoj naplaćuju nakupci ili čine uzaludnim uvoznici i šverceri.

“Kada evropski farmeri, koji koriste ogromne subvencije i zaštitu svojih država i EU, nijesu zadovoljni otkupnim cijenama ili nekim zakonima i odlukama EU koje ih ugrožavaju, oni odmah sa mehanizacijom dođu i blokiraju Brisel”, naveo je Medojević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, ako mogu evropski farmeri da sa mehanizacijom dođu na proteste u Brisel, zašto ne bi mogli i crnogorski poljoprivrednici kojima je sve oduzeto i koji nemaju ništa od ovog režima.

“Veliki poljoprivredni kombinati su odlazili u stečaj i njihova imovina je budzašto prodavana kroz proces privatizacije, osnovna djelatnost je gašena, a imovina, prije svega poljoprivredno zemljište je pretvarano u građevinsko i preprodavano za izgradnju stanova i poslovnih objekata”, rekao je Medojević.

Nakon par godina niskih dampinških cijena koje su, kako je dodao, uništile domaću proizvodnju, uvoznici su podizali cijene i cijena hrane je konstantno rasla.

Sada su, kako je podsjetio, cijene uvozne hrane i poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori na nivou onih u zemljama EU.

“Sistematsko uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje je dovelo do ekspanzije uvoza, pa je Crna Gora u prošloj godini uvezla svježeg, rashlađenog ili smrznutog mesa za 103,43 miliona EUR, a najveći dio odnosi se na uvoz svježeg svinjskog mesa ili 75,7 miliona eura”, precizirao je Medojević.

On je rekao da prosječna vrijednost uvezenog svinjskog mesa po kilogramu iznosi 2,3 eura, koje se pretežno uvozi iz zemalja članica EU, odnosno Njemačke, Austrije, Mađarske, Holandije, Belgije i Rumunije, kao i iz Srbije.

“Vrijednost uvezenog goveđeg mesa u prošloj godini iznosila je 12,1 milion eura, a pilećeg 11,3 miliona eura. Goveđe meso se uvozi iz Holandije, Austrije i Srbije, dok se svježe pileće meso pretežno uvozi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Brazila”, podsjetio je Medojević.

Poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori se, kako je naveo, godinama žale na nelojalnu konkurenciju uvoznika hrane, sivu ekonomiju, nepostojanje organizovanog otkupa i zagarantovanih cijena, pa je plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda nesiguran i veoma rizičan na cijene koje se formiraju pod snažnim pritiskom nekontrolisanog uvoza.

“Uvoznički lobi koji su godinama formirali monopole na tržištu, uz direktnu podršku Vlade i ministara poljoprivrede koji to nijesu radili iz ljubavi već iz konkretnog materijalnog interesa, provizija i korupcije, su postali važniji od naših farmera i domaće proizvodnje”, ocijenio je Medojević.

On je kazao da je uvozna roba oslobođena carina, a za onu na koju se plaća carina, obezbjeđeni su švercerski kanali koji i tu robu čine jeftinijom od domaće, preplavila je lance hipermarketa, pijace, hotele i ugostiteljske objekte, tako da su domaći proizvođači ostali bez organizovanih kanala prodaje.

Domaći proizvođači se, kako je rekao, moraju oslanjati na ucjene preprodavaca ili sami prodavati svoju robu po pijacama i na kraju godine često konstatovati da je zarada od prodaje manja od uloženih sredstava za proizvodnju, rata kredita za mehanizaciju ili obrtni kapital, pa teški i mukotrpni rad na sopstvenom kapitalu, odnosno zemlji, ispada besplatan ili mizerno plaćen. Ako su robu dali nekoj od trgovačkih firmi koja ode u stečaj ostaju bez ičega.

“Vlada DF-a ima kao strateški politički cilj obezbjeđivanja sopstvenih potreba u hrani i energiji iz sopstvene proizvodnje. Vlada DF-a će garantovati otkupnu cijenu svih tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda po unaprijed poznatoj cijeni, koja će garantovati pokrivanje razumnih troškova i profit od kojeg će svaki poljoprivredni proizvođač moći dostojanstveno da živi od svog rada”, poručio je Medojević.

Njihov cilj je, kako je objasnio, da od obespravljenog, osiromašenog poljoprivrednika čije plodove rada prigrabe drugi, naprave poštovane gazde koje žive dobro od rada na svom imanju.

“Vlada DF-a će ponuditi kroz sistem subvencija i drugih mehanizama podrške izdašne koncesije privatnim kompanijama koje su spremne da se uključe u realizaciju ovog Vladinog programa, kroz modernizaciju primarne proizvodnje, osnivanja kooperativa, hladnjača, otkupnih centara i pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda”, naveo je Medojević.

Vlada DF-a će, kako je dodao, posebnu pažnju posvetiti i efikasnom iskorišćenju poljoprivrednog zemljišta. Svo neiskorišćeno zemljište u državnom vlasništvu biće besplatno dato na korišćenje poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama koje prihvate da učestvuju u programu Vlade DF-a za obezbjeđenje domaćih potreba i turista za hranom. Poreske i druge olakšice biće obezbjeđene svima koji odluče da se na organizovan način bave proizvodnjom hrane.

“Vlada DF-a će organizovati berze poljoprivrednih proizvoda gdje će se na organizovan način prodavati roba domaćih proizvođača. Proizvođač će morati samo da se bavi proizvodnjom što veće količine, što kvalitetnije hrane”, rekao je Medojević.

Veletrgovci će, kako je dodao, otkupljivati proizvode po cijenama koje neće moći biti niže od onih koje utvrdi država. Država će se pojavljivati kao posljednji kupac za sve tržišne viškove. Ako neko nudi više cijene, još i bolje, ali država će utvrditi minimalne cijene po kojima će ona otkupljivati tržišne viškove.

“Sloboda traži ljude. I naši farmer treba da žive kao ljudi od svog teškog rada. Vidimo se na ulici”, zaključio je Medojević.

Bonus video: