Poljaci gazde, već po 500 eura radnicima

Radnici dobili novac sa računa preduzeća. To će im biti odbijeno od iznosa koji dobiju u septembru nakon zvanične prodaje
11 komentar(a)
Radnici Boksita, Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Radnici Boksita, Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2015. 05:34h

Poljska kompanija Onico SA iz Varšave, povezana sa nikšićkim biznismenom Veselinom Pejovićem koji gazduje KAP-om, najvjerovatnije će polovinom septembra preuzeti imovinu nikšićkog Rudnika boksita u stečaju, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Nova, šesta po redu prodaja imovine Boksita, oglašena po cijeni od 5,4 miliona eura, biće održana 8. septembra. Daleko od očiju javnosti, međutim, stečajna uprava Boksita Mladena Markovića, uz saglasnost stečajnog sudije i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića čudnom transakcijom obavljenom u posljednjoj sedmici jula već je, maltene, kupila socijalni mir u Boksitima i radnicima isplatila po 500 eura, naime, očekivane prodaje imovine te kompanije u septembru.

“Za navedeni iznos od 500 eura biće umanjeno ono što treba da dobijemo kada u septembru bude obavljena prodaja imovine Rudnika boksita”, saopštilo je “Vijestima” nekoliko radnika koji su zahtijevali anonimnost.

“Vijesti” su juče poslale pitanja predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću da odgovori da li je ovaj novac isplaćen i po kojem osnovu, kao i da li su ga dobili i drugi povjerioci iz istog isplatnog reda.

“Povodom pitanja koje ste dostavili predsjedniku Privrednog suda Crne Gore, obavještavamo Vas da su u sudu u toku godišnji odmori, te da odgovore nijesmo u mogućnosti da Vam dostavimo u ostavljenom roku. Odgovore na dostavljena pitanja možete preuzeti sjutra u toku dana sa sajta suda”, navedeno je u odgovoru.

Preostali radnici Boksita potražuju ukupno po 4.600 eura, a navedena akontacija u krajnjem biće odbijena od tog iznosa.

Za preostalih 312 radnika Boksita, povjerioca iz prvog isplatnog reda, isplaćeno je ukupno 156 hiljada eura sa računa firme. Nejasno je da li su i ostali povjerioci prvog isplatnog reda, koji očekuju naplatu potraživanja po osnovu sudskih presuda, dobili po 500 eura ili su diskriminisani kao povjerioci u odnosu na radnike.

Izvori “Vijesti” tvrde da o ovoj čudnoj transakciji još nijesu obaviješteni ni članovi borda povjerilaca, iako je ona vjerovatno obavljena iz depozita na teret stečajne mase.

Važeći Zakon o stečaju predviđa akontativnu i srazmjernu isplatu povjerilaca jednog isplatnog reda, ali tek nakon prodaje određene imovine. U ovom slučaju je najčudnije što je do isplate “tuđeg” novca došlo, praktično, u korist dijela povjerilaca jednog isplatnog reda, prije nego što je i obavljena kupoprodaja imovine dužnika.

Socijalni mir u Boksitima kupljen je nakon najave preostalih radnika da nijednom investitoru, osim nikšićkom Neksanu, neće dozvoliti da preuzme rudnik, kao i najave radikalnih protesta uz pomoć preostalih bagera Boksita.

Ističe rok za žalbe, da li Poljaci dobijaju rudnik odlučuje Vlada

Do kraja sedmice 15. avgusta ističe rok za eventualne žalbe na odluku Komisije Ministarstva ekonomije koja je prvorangirala ponudu poljske firme Onico SA na tender za dodjelu koncesije i za eksploataciju crvenih boksita na ležištima „Zagrad“, „Đurakov do II“, „Štitovo II“ i „Biočki stan“u Opštini Nikšić.

Konačnu odluku o dodjeli ove koncesije, kako “Vijesti” saznaju u Ministarstvu ekonomije, donijeće Vlada na nekoj od narednih sjednica.

Ova praksa nije baš po zakonu

Stečajni postupak prema najjednostavnijoj definiciji predstavlja istovremeno i kolektivno namirenje potraživanja svih povjerilaca od strane dužnika, u mjeri koliko je to moguće.

Svi povjerioci u istom isplatnom redu moraju dobiti novac istovremeno i u istom procentu ukupnog potraživanja. Zbog toga čudi ova transakcija i praksa raspodjele para koju je uveo novi predsjednik Privrednog suda.

Bonus video: